ENSZ javaslat

2018.03.12. 18:59

Szijjártó Péter: a migrációt nem megszervezni, hanem megállítani kell

A külügyminiszter szerint az országokra kell bízni annak eldöntését, hogy a multikulturalizmust vagy az egységes, rendezett társadalmat tartják-e értékesebbnek.

Az ENSZ globális migrációs csomagjáról folytatott kormányközi tárgyaláson felszólalásában a tárcavezető hangsúlyozta: Magyarország álláspontja szerint a nemzetközi erőfeszítéseknek nem a migráció szervezésére, ösztönzésére, hanem annak megállítására kellene összpontosítaniuk.

A migrációs csomag a jelenlegi változatában migrációpárti, a migrációt jónak és megállíthatatlannak tartja, de Magyarország ezzel nem ért egyet, mert a migráció rossz és veszélyes, meg kell állítani – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn New Yorkban.

Szijjártó Péter emlékeztetett: az elmúlt években a tömeges illegális migráció eredményeként Európában sok helyen párhuzamos társadalmak jöttek létre, és nagy mértékben megnőtt a terrorfenyegetettség.

Magyarország tapasztalata szerint ugyanakkor a migráció megállítható

- közölte. Hozzátette: korábban hatalmas illegális migrációs nyomás volt a magyar határnál, de óriási erőfeszítések és költségek árán sikerült megvédeni a határt.

A tárcavezető úgy látja, az ENSZ-nek és dokumentumainak a tagállamok szuverenitását, identitását és biztonságát kellene védelmezniük, hogy minden ország maga dönthesse el, kit enged be a területére. Egyetlen nemzetközi szervezet vagy dokumentum sem helyezhet nyomást egy országra, hogy megváltoztassa a társadalmi szerkezetét – vélekedett.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a határok megsértését nem lehet csak közigazgatási kérdésnek tekinteni, mert az súlyos bűncselekmény, amit szigorúan büntetni kell. Világossá kell tenni, hogy nem elfogadható a határok átlépése a nemzeti és nemzetközi szabályok tiszteletben tartása nélkül, és minden országot támogatni kell, hogy képes legyen megvédeni a határait – magyarázta.

Úgy vélte, a migrációhoz való jog nem alapvető emberi jog, és a multikulturalizmus önmagában nem érték. Az országokra kell bízni annak eldöntését, hogy a multikulturalizmust vagy az egységes, rendezett, homogén társadalmat tartják-e értékesebbnek – mondta.

A külügyminiszter felidézte: a magyar kormány 12 pontban foglalta össze az álláspontját, és amíg ezek nem kerülnek bele a migrációs csomagba, Magyarország nem tudja elfogadni a dokumentumot.

A kormány március elsején egy 12 pontos javaslatot fogadott el, amellyel a jövőben is garantálni tudják a magyarok biztonságát:

1. Az ENSZ szerint a migráció jó és megállíthatatlan. Magyarország szerint a népvándorlás rossz és veszélyes.

2. A nemzetközi együttműködéseknek azt kell célul kitűzniük, hogy a migrációt és a migránsokat megállítsák.

3. A migrációhoz való jog nem alapvető emberi jog.

4. A migráció senkinek sem jó: sem a migránsoknak, sem a bevándorlók útjába eső országoknak (így Magyarországnak), sem a befogadó országoknak.

5. Az ENSZ ismerje el, hogy mindenkinek joga van a saját hazájában békében élni. Ha ez nem lehetséges, akkor pedig ahhoz, hogy a lehető legközelebb maradhasson, amíg vissza nem tud menni a hazájába.

6. Az ENSZ számolja fel az embercsempész-hálózatokat.

7. Minden országnak joga van eldönteni, hogy kit fogad be és kikkel akar együtt élni.

8. Az ENSZ támogasson minden országot hagyományai és társadalmi berendezkedése megőrzésében.

9. A népességcsökkenésre és a munkaerőhiányra nem megoldás a migráció.

10. Fontos a határok védelme, és ebben az ENSZ-nek is segítséget kell nyújtania.

11. Az illegális határátlépés súlyos bűncselekmény, amelyet büntetni kell.

12. Az ENSZ migrációs csomagja semmilyen jogi kötelezettséget nem róhat a tagállamokra.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ globális migrációs csomagjáról folytatott kormányközi tárgyaláson New Yorkban 

Forrás: MTI Fotó/Külgazdasági és Külügyminisztérium

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában