bírálat

2018.03.03. 18:07

Kelemen Hunor: Románia száz év alatt sem tudta áttörni a Kárpátokat

Az RMDSZ elnöke szerint Románia azóta sem tudta Erdélyt autópályákkal összekötni a többi román tartománnyal.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke egy rögtönzött sajtótájékoztatón beszélt erről szombaton a szövetség kis parlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsa marosvásárhelyi ülése után.

Kelemen Hunor aggasztónak találja, hogy a román politikai elitnek 11 évvel az EU-csatlakozás után nincsen közös országprojektje, jövőképe, és a román politikusok egymással hadakoznak a jövő építése helyett. Elmondta: az RMDSZ felajánlotta, hogy kész párbeszédet folytatni a román pártokkal a közös jövőről.

Azt is hozzátette azonban, hogy be kell tartani azokat az ígéreteket, amelyeket az Erdély és Románia egyesülését egyoldalúan kimondó, száz évvel ezelőtti gyulafehérvári nagygyűlésen a románok a magyaroknak tettek.

„Senkitől semmit nem akarunk elvenni. (...) A szabadság osztható, nem lesz kevesebb azoknak, akik másnak is adnak belőle” – fogalmazott a politikus.

Az országgyűlési választásra vonatkozó kérdésre válaszolva Kelemen Hunor kijelentette:

az RMDSZ arra kéri a magyar állampolgársággal is rendelkező erdélyieket, hogy éljenek a szavazati jogukkal.

Hozzátette: a magyarországi pártok részéről nem érkezett semmilyen kérés a szövetség felé. Úgy vélte, nagy meglepetésre nem kell számítani az erdélyi magyarok voksai tekintetében.

Az RMDSZ elnöke ugyanakkor kijelentette, teljesen elhibázottnak tartja, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnöke erdélyi kampányútra érkezett.

A politikus elismételte:

Románia nem modellértékű ország a kisebbségi közösségek védelmének tekintetében.

Ezt alátámasztja az Európa Tanács szakértői testületének legfrissebb jelentése is.

Kelemen Hunor élesen bírálta a román külügyminisztériumot azért a válaszért, amelyet a kisebbségvédelmi keretegyezményben vállaltak teljesítését ellenőrző szakértői bizottság jelentésére adott. Úgy vélte: a román állam ahelyett, hogy elgondolkodott volna a szakértők által jelzett gondokon és megpróbálná megoldani ezeket, kioktató módon válaszolt az észrevételekre.

Megemlítette: a román külügyminisztérium által megfogalmazott válaszban Székelyföldet következetesen kis betűvel írják. „Ez nagy arroganciára, intoleranciára és butaságra világít rá” – fogalmazott. Reményét fejezte ki, hogy a román válasz csupán a külügyminisztérium véleménye, amely nem tükrözi a teljes román politikai elit álláspontját.

Az SZKT marosvásárhelyi ülésén 23 személyt tüntettek ki az RMDSZ által 16 évvel ezelőtt alapított Ezüstfenyő díjjal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában