veszteségek

2018.03.14. 09:50

Az afgán biztonsági erők tucatnyi tagját ölték meg a tálibok

A szélsőséges, fegyveres tálibok kora hajnalban megtámadták a biztonsági erők egyik támaszpontját a nyugat-afganisztáni Faráh tartomány hasonló nevű székvárosánál.

A szélsőséges, fegyveres tálibok kora hajnalban megtámadták a biztonsági erők egyik támaszpontját a nyugat-afganisztáni Faráh tartomány hasonló nevű székvárosánál. Helyi illetékesek szerint a harcok három órán tartottak, és a lázadók megölték a biztonsági erők legkevesebb nyolc tagját. Többen megsebesültek. Az összetűzésben legalább tizenöt tálib is meghalt.

A dél-afganisztáni Hilmend tartomány Nad Ali körzetében az iszlamista tálibok gépkocsiba rejtett pokolgépet robbantottak fel, és kioltották legalább két határőr életét. A támadásban egy határőr megsebesült – közölte Omara Zvad, a tartományi kormányzó szóvivője. A Tolo News afgán hírportál legkevesebb hat határőr haláláról tud, de a dpa német hírügynökség ezzel összefüggésben megjegyzi, hogy a hatóságok sokszor a valósnál kisebb veszteségről tájékoztatják a nyilvánosságot.

Hilmend tartomány az iszlamista lázadók egyik fellegvára, az ország egyik legingatagabb tartománya, amelynek területe nyolcvan százalékban a tálibok ellenőrzése alatt áll. Faráh is azok közé tartozik, ahol a leghevesebbek harcok dúlnak a kormányerők és a lázadók között.

Az afgán hadsereg egyik szóvivője, Naszratulla Dzamsidi arról tájékoztatott szerdán, hogy a katonák hírszerzési jelentések alapján razziát tartottak kedd éjszaka az északi Baglán tartomány székhelyénél, Puli-Humrinál, és őrizetbe vettek három lázadót és egy befolyásos tálib parancsnokot, Kari Bahtiárt. Bahtiár számlájára írhatók az utak mentén elkövetett pokolgépes támadások és a biztonsági erők elleni merényletek Baglánban. Letartóztatása súlyos veszteség a szélsőséges szervezet számára.

Egy másik katonai szóvivő, Mohammad Hanif Regai azt mondta, hogy egy másik tálib parancsnok, Kari Aszlam is a letartóztatottak között van.

Puli-Humriban volt a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportjának központja, amely 2013 márciusáig működött. A tálibok támadásában annak idején két magyar katona is meghalt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában