kétségek között

2018.02.19. 06:49

Lemondatnák az ausztrálok a szexbotrányba keveredett kormányfőhelyettest

Az ausztrál választópolgárok kétharmada a szexbotrányba keveredett Barnaby Joyce kormányfőhelyettes lemondását akarja – derült ki egy hétfőn közzétett közvélemény-kutatás eredményeiből, további nyomást kifejtve az egyébként is gyenge lábakon álló ausztrál kormánykoalícióra.

A katolikus, 24 éve házas, most 50 éves Joyce, aki a választás során „családi értékekkel” kampányolt, korábban közölte: nem áll szándékában lemondani amiatt, hogy viszonyt kezdett korábbi sajtótitkárával, aki jelenleg gyereket vár tőle.

A Newspoll intézetnek a The Australian című hírlap által közzétett felmérése szerint 1623 megkérdezett ausztrál választópolgár 65 százaléka véli úgy, hogy Joyce-nak távoznia kellene a mindössze egy fős többséggel rendelkező jobbközép kormánykoalícióban részt vevő Nemzeti Párt elnökségi tisztségéről. 1923 óta az ausztrál Liberális Párt hagyományos koalíciós partnere a Nemzeti Párt, amelynek vezetője általában a kormányfőhelyettesi tisztséget tölti be a kabinetben.

A Newspoll felmérése szerint a botrány sokat ártott a kormánykoalíció megítélésének.

Joyce egyébként egy heti – szokatlannak mondható – szabadságra ment Malcolm Turnbull miniszterelnök sürgetésére, aki a héten Washingtonba utazik. Rendes körülmények között a kormányfő távollétében a helyettese venné át a miniszterelnöki teendőket, de ez esetben Mathias Cormann pénzügyminisztert bízták meg.

Turnbull csütörtökön megdöbbentő hibának nevezte helyettese viszonyát, és megtiltotta minisztereinek, hogy szexuális kapcsolatot létesítsenek munkatársaikkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában