vérengzés

2018.02.24. 14:41

45 halottja van a szomáliai merényletnek

Az először jelentett 18-ról 45-re emelkedett a szomáliai fővárosban pénteken elkövetett kettős autóbombás merénylet halálos áldozatainak száma – közölte szombaton egy magas rangú kormányzati tisztségviselő.

Az elnöki palota és egy szálloda közelében elkövetett támadás elkövetőjeként az al-Shabaab helyi terrorszervezet jelentkezett.

„A tegnap esti robbantások halálos áldozatainak száma 45-re emelkedett, és további 36 sebesült van”

- mondta a neve elhallgatását kérő tisztségviselő.

Tőle függetlenül egy rendőrtiszt azt mondta, 36 halottról van biztos tudomása.

Mohamed Abdullahi őrnagy szerint az elnöki palota előtt halt meg legalább 15 ember, és még többen megsebesültek, „többségükben a palota és az éppen ott tartózkodó vezetők őrei és testőrei. A szállodánál legalább 21 ember halt meg” – tette hozzá a rendőrőrnagy.

A Reuters hírügynökség fotóin legalább öt szétroncsolódott gépkocsi látható a szálloda előtt, amelynek kerítésfalát részben szintén ledöntötte a robbanás.

Abdiasis Abu Musab, az al-Shabaab hadműveleti szóvivője 35 szomáliai katona megöléséről számolt be, s azt állította, hogy az ő oldalukon „öt ember, köztük két sofőr halt mártírhalált. A többi mudzsahed épségben visszatért” – fűzte hozzá.

A szomáliai hírszerzés egyik vezetője szerint a terrorszervezet tagjai megpróbáltak behatolni az elnöki palotába, sikertelenül. A másik helyszínen, a hírszerzés épületénél végrehajtott robbantás célja az volt, hogy megakadályozza a kormányerők kiérkezését az elnöki palotához.

Elemzők szerint a legtöbb halálos áldozatot követelő terrortámadást a világon 2017-ben az al-Shabaab hajtotta végre. Tavaly októberben több mint ötszáz ember halt meg a szervezet egy mogadishui kettős robbantásában.

A terrorszervezet célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió békefenntartóit az országból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormányt, és Szomáliát a saría (iszlám törvénykezés) radikális értelmezésén alapuló állammá alakítsa át.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában