Oktatás

2017.11.23. 15:01

A bérunió a szakképzés problémáira is megoldás lenne a Jobbik szerint

Varga-Damm Andrea, az ellenzéki párt országgyűlési képviselőjelöltje csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján úgy értékelt: az elmúlt hét évben iszonyatos zűrzavar lett úrrá a területen.

Nincs elegendő gyakorlati képzőhely, a meglévők felszereltsége elavult, évente változik a választható szakmai képzések köre, a kerettantervek és tankönyvek követhetetlenek – sorolta a politikus, aki szerint a szaktanárok, gyakorlatvezetők és vezető pedagógusok összehangolt munkája nélkül nem lehet ezeket a kérdéseket megoldani. Szóvá tette azt is, hogy a szakképzés elzárja a továbbtanulás lehetőségét.

A Jobbik megoldási javaslatai közé sorolta egy önálló oktatási minisztérium felállítását, ahol a gazdasági tárca együttműködésével külön munkacsoport foglalkozna a problémákkal.

Gyakori panasznak nevezte, hogy a vállalatok nem találnak képzett szakembereket, ezért azt vetette fel: nemcsak a multikkal, hanem minden vállalattal szakképzési megállapodást kell kötni a gyakorlatszervezés, ösztöndíjrendszer és elhelyezkedés érdekében.

Varga-Damm Andrea szerint a tanulók nem motiváltak, ezért kifejezetten a szakiskolákra alkalmazható pedagógiai módszertanra van szükség. Jelezte azt is, hogy a garantált bérminimum nem ad perspektívát, a szakképzésben részt vevők nem tudják, tudnak-e olyan jövedelmet realizálni, amely tisztes megélhetést biztosít számukra. Emellett pár száz kilométerre az összeg sokszorosát tudják megkeresni külföldi vállalatoknál – jegyezte meg.

A politikus a bérunió céljaként hivatkozott arra, hogy az EU olyan rendszert alakítson ki, ami bizonyos szakterületeken megköveteli az egyenlő béreket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában