Közösségszervezés

2017.11.29. 13:28

Átadták a nemzet fiatal tehetségeiért ösztöndíjakat

Az ösztöndíj része a Nemzeti Tehetség Programnak, amelyet – a világon egyedülállóan – a személyi jövedelemadó (szja) egy százalékával lehet támogatni, az összegyűlt összeget pedig a kormány megduplázza.

A szerdai, budapesti díjátadón az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, Novák Katalin beszélt, aki kiemelte: évről évre nő a felajánlók száma.

A program indulásakor, 2015-ben 50 ezren ajánlották fel az egy százalékukat, mostanra ez a szám meghétszereződött, és már 350 ezren támogatták a programot, amelyre így több mint hárommilliárd forint jut.

A nemzet fiatal tehetségeiért ösztöndíjjal 2015 óta több mint 1800 fiatalt támogattak 850 millió forint értékben. Az elnyert összegből finanszírozni lehet például magánórákat, versenyrészvételt, de lehet hangszert vagy számítógépet is vásárolni – közölte az államtitkár.

Novák Katalin a fiataloknak azt tanácsolta, hogy használják ki a programban szerveződő közösséget, ismerjék meg egymást, mert az így születő barátságok, szakmai kapcsolatok nagy erőforrást jelenthetnek. Az államtitkár megköszönte a szülőknek és a pedagógusoknak, hogy kitartóan támogatják, biztatják a fiatalokat.

A pályázati kiírás szerint az ösztöndíjat általános és középiskolai tanulók, alap-, mester-, doktori vagy osztatlan képzésben részt vevő hallgatók, oktatók, kutatók, valamint a pályázat benyújtásakor tanulói jogviszonnyal nem rendelkező kiemelkedően tehetséges fiatalok és fiatal felnőttek nyerhetik el. A Nemzeti Tehetség Programot az Országgyűlés ötpárti konszenzussal fogadta el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában