Balassagyarmat

2018.02.14. 14:01

Zsinagógák érdekes megvilágításban

A téma érdekessége és az előadó személye miatt is olyan telt ház volt a minap a Helytörténeti Gyűjteményben, hogy még pótszékeket is be kellett állítaniuk a szervezőknek.

H.H.

Kovács Gábor építész – a gimnáziumi tanár, Kovács Ferenc fia – különleges megvilágításba helyezte a zsinagógákat, köztük a százötven éve emelt és 1944 decemberében felrobbantott balassa­gyarmatit.

Építészeti szempontból mutatta be vetítőképek segítségével, milyen különlegességeket is rejtegetnek ezek a zsidó templomok.

Az előadás első részében épp az Ipoly-parti település 19–20. századi városképének szó szerint kiemelkedő épületéről szólt, felelevenítve a felépítése történetét, majd pusztulását.

Ezt követően kitekintett a történelmi Magyarország területén található zsinagógákra, azok jellegzetes típusaira. A gyarmatihoz hasonlóak esetében a belső tér bemutatásával azt akarta érzékeltetni, hogyan is nézhetett ki az egykor belülről, hiszen ilyen kép nagyon kevés készült. Végül a leghíresebb kelet-európai zsinagógákkal ismerkedhetett meg a hallgatóság.

Nagyszámú hallgatóság előtt elemezte Kovács Gábor a balassagyarmati zsinagógát Fotó: T. A.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!