Drégelypalánk

2017.11.20. 06:54

Visszavonul a várvédő, de a munka nem áll meg

Középkori körülmények között zajlik már évtizedek óta Drégely várának helyreállítása. A munkálatok lelke és motorja, Teszári Károly a napokban bejelentette visszavonulását.

Rendkívüli tisztújító közgyűlés tartott a napokban a Sugárkankalin Turisztikai Egyesület Drégelypalánkon. – tájékoztatta lapunkat a drégelypalánki Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ ügyvezető igazgatója.

Pásztor Ildikó hozzátette: jelentős változás, hogy Teszári Károly, aki nyolcvanadik életévébe lépett, korára hivatkozva lemondott a Drégelyvár Alapítvány kuratóriumi elnöki posztjáról. Mivel az egyesület gyakorolja az alapítói jogokat, emiatt kellett összehívni a közgyűlést.

 

Teszári Károly munka közben. Beküldött fotó

 

Teszári Károly már huszonhat éve dolgozik a vár megmentéséért az alapítvány élén, példaértékűen és magas színvonalon. Egész életét a vár megmentésére tette fel, nélküle csak néhány kődarab lenne Drégely vára

Teszári Károlytól Dombai Gábor, Drégelypalánk polgármestere vette át az elnöki feladatokat. Polgármesterként, a kuratórium tagjaként és magánemberként is elkötelezett híve a Szondi kultusz megőrzésének, Drégelyvár ügyének, így biztos kezekbe kerül az alapítvány sorsa.

Pásztor Ildikótól megtudtuk, hogy a hozzáértéssel, hosszú időn keresztül, magas színvonalon végzett munka elismeréseként Sugárkankalin Turisztikai Egyesület létrehozta a tiszteletbeli elnök pozíciót. Ezt adományozták Teszári Károlynak, aki továbbra is kuratóriumi tag marad. Lemondásával azonban mindenképpen új korszak kezdődik.

 

Drégelyvár

 

A vár helyreállítása hatalmas munka, nagyságára jellemző, hogy a mostoha építési körülmények ellenére 1500 köbméter falat állítottak helyre. Az elvégzett munka értéke több mint 110 millió forint. Az erődítmény megmaradása nagy részt Teszári Károlynak köszönhető.

Mentőakció az erődítményért

Teszári Károly harminc évig dolgozott a térségben erdőmérnökként, majd húsz éven keresztül a Börzsöny Tájvédelmi körzet vezetője volt. A környék szülötteként az évek haladtával szomorúan tapasztalta Drégelyvár folyamatos pusztulását.

Kezdeményezésére és vezetésével indult 1989-ben az a vármentő akció, ami ma is zajlik. Ez a munka sok energiát, odaadást és fáradtságot igényel. 1991-től a Környezetvédelmi Minisztérium Természetvédelmi Igazgatósága által létrehozott Drégelyvár Alapítvány vezetőjeként dolgozott. Ennek eredményeként megtörtént a várfalak feltárása, megerősítése, konzerválása.

 

Nemzeti Örökség a hegytetőn

Az erődítmény jelentős idegenforgalmi és turisztikai vonzerőt gyakorol, szerepe van a turizmus fellendítésében. Évente csaknem tizenötezren keresik fel, hogy fejet hajtsanak Szondi György várkapitány és emberei előtt.

Drégely vára a Nemzeti Örökség része, a Történelmi Emlékhely címet is megkapta. Ismertségét 1552. július 6-án kezdődött ostromának köszönheti. Ali budai pasa több mint tízezer főnyi seregével kezdte meg a vár ostromát. Szondi és 146 katonája a rohamoknak ellenállt, amíg tudott. Drégely vára a hősi helytállásról és hazaszeretetről üzen a mának, az idelátogató turistáknak, a kései unokáknak.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában