Vanyarc

2018.02.13. 16:59

Viselettel őrzik elődeik értékes hagyományait

Közel száz év távlatában mutatja be a helyi viselettörténeti babamúzeum a korabeli ünnepi öltözetet. Jól lát­hatók az évek múlásával végbement változások, mind a nők, mind a férfiak ruházatában.

Nagy Orsolya

A község tájháza ad otthont annak a húsz babából álló kiállításnak, amely az 1900-as évektől eleveníti fel az egykori öltözékeket egészen 1965-ig. A bemutatódarabok egy része porcelánból készült és legfőképp az alkalmi viseletet szemlélteti. Elkészítésük során a néhai Lászka Pálné törekedett a hitelességre, a történeti hűségre és a stílusjegyek megőrzésére.

– A legrégebbi babák egy fiatal és egy idős asszony viseletét mutatják be. Akkoriban fekete felsőszoknyát hordtak, amelynek hossza a cipő száráig ért – mondta Vravuska Józsefné, a helyi szlovák nemzetiségi önkormányzat elnöke. Hozzátette: a férfiak hétköznap és hétvégén is kötényt viseltek, amelynek színe fekete vagy kék volt.

Vravuska Józsefné kitért arra is, hogy régen a mai kortól eltérő színű ruhában mentek férjhez a nők.

– Akkoriban fekete ruhát viseltek a menyasszonyok, fejükön kalászos főkötővel, amely a termékenységet jelképezte.  A vőlegények mindig sűrű szövésű fekete posztókabátban mentek be a templomba, gazdagon hímzett ingben és ráncolt kötényben – mesélte az elnök.

A község tájháza ad otthont a kiállításnak Fotó: Hüvösi Csaba

Mint mondta, a második világháborút követően a menyasszonyok már talpig fehérbe öltöztek és úgynevezett lebegős blúz volt rajtuk, mellükön rozmaringággal, mely a tisztaságot szimbolizálta. A kalászos fejdísz továbbra is jelen volt. – Az ötvenes évektől elhagyták a főkötőt és megjelent a polgáriasodás. Ekkor a menyasszonyok már fejdíszt viseltek fátyollal, valamint a blúzuk is változott, hiszen galléros lett. A hatvanas években a menyecskék ruházatában már a piros szín is szerepet kapott. A tárlaton egy iparos család viseletét is bemutatják. Ők viszonylag kevesen voltak, hiszen Vanyarcon főleg mezőgazdasággal és állattenyésztéssel foglalkoztak.

Az asszonyok ruhájukban különböztették meg magukat a többiektől. Megtekinthető továbbá tizenéves lányok öltözete is, akik sokáig jártak bő szoknyában iskolába, ugyanis így nem érezték a nádpálcát – részletezte az elnök.

A viselettörténeti babamúzeum méltón őrzi az egykori hagyományokat. A Vanyarci Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat szeretné közkinccsé tenni és megmenteni az utókor számára ezeket az értékeket.

A gyűjtemény 2014-ben Nógrádikum díjat kapott.

 

Kiemelt fotónkon: A helyi viselettörténeti babamúzeum csaknem egy évszázad távlatából mutatja be a korabeli ünnepi öltözetet – mondta Vravuska Zoltánné

Fotók: Hüvösi Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!