Rétság

2018.03.08. 11:38

Veszélybe került a városka tömegeket vonzó eseménye

Veszélybe került az egész nyugat-nógrádi térség egyik legnagyobb szabadidős rendezvénye, az egykori laktanya területén már ötször megrendezett és évről évre több ezer nézőt vonzó extrém nap. A városi önkormányzat pénzügyi és városüzemeltetési bizottsága ugyanis egyöntetűen leszavazta, hogy az esemény idén kiemelt támogatást kapjon.

H.H.

Nyár elején, az előre meghirdetett szombati napon valóságos emberáradat igyekszik a rétsági laktanya területe felé, amikor az extrém napot rendezik.

Aki egy kicsit későn érkezik, autójának parkolóhelyet a közelben már egyáltalán nem talál, így nem ritkán több száz métert kell gyalogolnia. Már távolról megüti az ember fülét a motorok és egyéb járművek hangos zaja, a benzingőz szerelmeseinek igazán páratlan élményt nyújt sokszínűségével is ez az extrém nap. Kétkerekű járgányok száguldoznak a krosszpályán, gumiabroncsok hangos csikorgása hallatszik mindenhonnan a „driftelők” – járművüket faroltatók – ténykedése nyomán, nem beszélve a harsány hahotára ingerlő, rendkívül népszerű dagonyázásról. Ettől az egyedi élménytől foszthatja meg a rajongókat az említett önkormányzati döntés. Ezen nem csak az érintettek értetlenkednek.

Megosztott a testület: lesz-e hatodik autós-motoros találkozó?

Információink szerint Hegedűs Ferenc polgármester a fiatalok mellé állt, de a többség akaratával szemben ő sem sokat tehet. Önkormányzati képviselőtársa, Varga Dávid igencsak felháborodott a pénzügyi bizottság hozzáállásán. – Egy olyan rendezvénnyel szemben hozták meg a döntést, ami idén már hatodszor színesítené a város életét. Azt, hogy a bizottság pályázaton kívül, saját jószántából nem akarja támogatni az extrém napot, maximálisan elutasítom. A költségvetés elfogadásának tárgyalása során javasoltam, hogy a sport és a civil szervezetek éves támogatásának keretét emeljük meg 1,3 millió forinttal, és így elhárulna a veszély. Ezt persze leszavazták. Maga a döntés háttere érthetetlen számomra, miért nem érdemel nagyobb figyelmet a fiatalok által kezdeményezett és magas színvonalon lebonyolított országos, sőt nemzet­közi érdeklődést kiváltó program. Őszintén remélem, a szervezők valamilyen módon megtalálják a megfelelő forrásokat, és nem marad el az extrém nap. Nagy kár lenne érte – hangsúlyozta a várospolitikus.

 

Különösen népszerű program a dagonyázás Archív fotó: T. A.

 

 

 

– Már tavaly is komoly gondok jelentkeztek – tér a lényegre a mostanában hóborította helyszín körbejárása után a szervező Rétság Riders Team nevében Balla Balázs és testvére, Balla Bianka.

– Egy lakossági fórumon heves vita robbant ki a civil egyesületeknek járó városi támogatás elosztása körül. Úgy gondoljuk, mi teljesen jogos igényt fogalmaztunk meg azzal, hogy egymillió­háromszázezer forintot kértünk összesen az extrém napra, illetve a sportolóink versenyeztetésére, amire pályáznunk kell. Ennek végül a töredékét, írd és mondd, százezer forintot kaptunk, ami édeskevés egy ilyen nagyszabású rendezvény lebonyolítására. Hiszen amellett, hogy ingyenes a belépés, nekünk rengeteg kiadásunk adódik. Nincs ingyen a hangosítás, a mentők jelenlétét is ki kell fizetni. Ezeket a költségeket lehetetlen kiegyenlíteni például az árusoktól származó bevételekből. Ráadásul azt is a fejünkhöz vágta néhány testületi tag, hogy mi profitorientált vállalkozás vagyunk, örüljünk egyáltalán annak, hogy a laktanyát mint helyszínt ingyen és bérmentve biztosítják számunkra. Tavaly hozzátették, azért nem kaptunk többet annál a százezernél, mert nem mellékeltünk tételesen lebontott költségvetési tervet. Idén ezt is hozzácsatoltuk a kérvényünkhöz, mégis, a januári bizottsági ülésen egyhangúlag elutasították, hogy plusz pénzt juttassanak nekünk.

– Így viszont tényleg veszélybe került az egész rendezvény, nem tudjuk, miként teremtjük elő a forrásokat, hogy a bemutatókat tartó sportoló­kat és a többezres közönséget megfelelő színvonalon szolgál­juk ki. Ez érvényes még akkor is, ha netán 2017-hez hasonlóan százezer forintot idén is ad az ön­kormányzat – részletezik a Balla testvérek.

Jelenleg itt áll az ügy. A döntést kézben tartó bizottsági tagok teljesen hajthatatlannak tűnnek.

A Rétság Riders Team mindenesetre újra beadta támogatási kérelmét, amiről március végén dönt majd a testület, de egyre kevesebb a remény arra, hogy a korábbi esztendőkben megszokott nívón rendezhetik meg a város legnagyobb tömegeket megmozgató eseményét.

Borítóképünkön Balla Balázst és Balla Biankát láthatják a rendezvény megszokott helyszínén, a volt laktanya területén. Fotó: Torjay Attila

Címkék#Rétság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!