Nógrád megye

2017.11.27. 17:02

Tucatnyi egerészölyv pusztult el

Számos elpusztult madarat találtak ez év novemberében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársai a Zagyva-völgyben, a Pásztó és Hatvan közé eső szakaszon – mondta el a Nógrád Megyei Hírlap kérdésére az MME Nógrád megyei elnöke.

Faragó Zoltán

Pásztótól délre, a Zagyva-völgyben tucatnyi egerészölyv pusztult el áramütés miatt az elmúlt időszakban. A sérülést túlélő példányokat Nógrád megyéből is a Hortobágyra viszik, ahol a Madárkórház Alapítvány szakemberei látják el őket. A teljesen felgyógyult egyedeket elengedik, a gyógyíthatatlanok pedig életük végéig menhelyen maradnak.

Papp Ferenc hozzátette: az elsőt, egy egerészölyvet nemrégiben Pásztó és Mátraszőlős között találta, teteme a Természettudományi Múzeumba került. Egy, a Zagyva-völgy Pásztótól délre eső szakaszán tett terepbejárás során, egy középfeszültségű villanyvezeték mellett húzódó lucernás környékén azonban tizenhárom egerészölyv és egy szarka került a veszteséglistára…

– A legnagyobb veszélyben a lucernatáblák környékén vannak a madarak – mondta az elnök. – A szántóföldeket ősszel, vagy tavasszal felszántják, emiatt a kisrágcsálóknak nincs lehetőségük elszaporodni. Nem csak a talajművelés ritkítja az állományt, hanem a földalatti járatok és rejtekhelyek híján a ragadozók is könnyebben összefogdossák őket. A lucerna viszont akár négy-öt évig is a helyén marad, a rágcsálók pedig elszaporodnak, ami vonzza a velük táplálkozó fajokat.

A zagyva-völgyi lucernatáblákon novemberben szinte tömegesen jelennek meg az egerészölyvek, a nyitott szemmel járó ember szürke gémeket, nagy kócsagokat, hollókat, más varjúféléket is jó eséllyel láthat. Mellettük telelő vörös vércsék, északi vendég gatyás ölyvek, nagy őrgébicsek is felbukkanhatnak, természetesen a ritkább ragadozó madarakkal együtt.

 

A képen jobbra dr. Déri János, a a kórház vezetője. Fotók: Déri Balázs

 

Papp Ferenc arra a kérdésre, hogy mit lehet tenni a madárpusztulás megelőzésére, hozzátette: az áramszolgáltatókkal országos szinten együttműködik a természetvédelmi szervezet, a középfeszültségű vezetékeket pedig egyre több helyen szigetelik a szakemberek.

– Az Észak-magyarországi Áramszolgáltatóval jó a kapcsolat, a gólyafiókák gyűrűzése idején is emelőkosaras darukkal rendszeresen segítik a munkánkat. A fő veszélyt jelentő középfeszültségű vezetékeken szigetelő burkolatokat helyeznek el, ami megakadályozza az áramütést. Ez a leggyakrabban akkor következik be, amikor a madarak rátelepszenek a vezetékekre és egyik szárnyuk érintik azt, illetve a fém tartószerkezetet. Ez különösen akkor veszélyes, amikor a madár tollazata átnedvesedik, például az őszi esők idején.

 

Sérült egerészölyv a hortobágyi madárkórházban. A legtöbb sérült madár ehhez a fajhoz tartozik, illetve vörös vércse.

 

A nagyobb testű madarak, főleg a túzokok, darvak, ludak, gólyák és a gémfélék rossz látási viszonyok között, ködös időnként nekirepülhetnek a vezetékeknek, ami szintén pusztulásukat okozza, illetve súlyos sérülések is előfordulhatnak.

Nógrád megyéből is kerülnek sérült madarak Hortobágy községbe, ahol dr. Déri János vezetésével működik a Madárkórház Alapítvány. Az egyedülálló intézmény vezetője a Nógrád Megyei Hírlapnak elmondta, hogy az Akadálymentes égbolt című programban zajlik a veszélyes helyeken lévő villanyoszlopok szigetelése. Azokon az élőhelyeken, ahol fokozottan védett fajok fészkelnek, ez már megtörtént. A lakott területek közelében viszont, ahol főleg a fehér gólyák vannak veszélyben, vagy az egerészölyvek táplálkozóterületein, ez a munka még várat magára.

 

Madárkórház a Hortobágyon

Nógrád majd teljes területe a Bükki Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozik. A hortobágyi Madárkórház Alapítványhoz főleg innen és persze a Hortobágyi Nemzeti Parkból kerülnek a madarak. A kórház az állatorvosi ellátást, az ápolását és a rehabilitációt végzi. Az évi mintegy ezer sérült madár 35–40 százaléka kerül vissza a természetbe.

Hortobágyon a vendégeket látványkórház, madármentő kiállítás és öko teleház várja a helyszínen. A látványkórházban egyoldalú átláthatóságot biztosító üvegfalon keresztül a látogatók megnézhetik a sérült, beteg, gyógyulófélben lévő madarakat, a vállalkozóbb kedvűek egy-egy műtétet is megtekinthetnek. A diorámás négy évszak és madármentő kiállítás a madarakat fenyegető veszélyekre hívja fel a látogatók figyelmét. A Madárparkban a nagyröpde, a tavak, a játszótérrel felszerelt pihenőpark is várja látogatóit.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában