Drégelypalánk

2018.02.03. 15:24

Testrészeket díszítenek a pompázatos minták

Egyre többen készíttetnek maguknak tetoválásokat az emberek, amelyek a válltól a háton át a vádlikig és a lábujjakig díszítik a különböző testrészeket. Persze nagyon fontos az egészségügyi szabályok betartása is – vallja Nagy Ramóna, akinek drégelypalánki szalonjában jártunk a minap.

H. H.

A főutcán takaros helyen fogad bennünket a mester. Éppen egy vendéget kezel, a jobb felkarra kerül fel a madarat ábrázoló minta.

– Eredetileg kozmetikus a végzettségem – tekint fel, miközben befejezi a csőr körvonalazását. – A sminktetoválás mellé fokozatosan álltam rá a „rendes” tetoválásokra. Az elmúlt tizenöt év alatt folyamatosan törekedtem a saját magam képzésére, a különböző technikai fortélyok elsajátítására. Nem panaszkodom, rendszeresen visszatérőek a vendégeim.

Évezredes múlt

Maga a tetoválás szó a tahiti nyelvjárás szerinti „tatu” kifejezésből származik, ami szabad fordításban annyit tesz: nyomot hagyni valamin. Cook kapitány tengerészei az óceániai szigetvilágból hozták magukkal a testfestés eme módját, ami a tizenkilencedik század eleje óta honos Európában. Ám kimutatható, hogy valójában több ezer éves szokásról van szó, és őseinknél a törzsön belüli hierarchiát jelezték ilyen formában, sőt az ókori görögöknél is előfordult. Az Alpokban megtalált ötezer éves férfi múmián, „Ötzi” testén szintén találtak tetoválásra utaló jegyeket.

Arra a kérdésre, hogy főként mely testrészekre, és milyen alakzatokat formáz meg, Nagy Ramóna azt feleli, nagyon változóak az ízlések.

A különböző, filozofikus tartalmú szövegektől kezdve a bonyolult növényi ornamentikán keresztül az állatokig széles a paletta.

A „kuncsaft” hozza magával a mintát, és már kezdődhet is a közel egyórás, aprólékos műveletsor.

– Mi is kell egy jó tetoválás elkészítéséhez? Fontos a jó rajzolótehetség, és nem árt az alaptőke, mert az eszközök beszerzése drága mulatság. Ha igazán adsz az igényességre, legalább két-háromszázezer forintot kell költened a hozzávalókra, ebbe beletartozik a gép, a tűkészlet és a megfelelő minőségű fertőtlenítőszer is. Sajnos a mi szakmánkban is akad sok kontár, aki fütyül az előírásokra, nem tartja be a legalapvetőbb egészségügyi szabályokat, így nemcsak silány munkát végez, hanem meg is fertőzheti az alanyt. Érdemes lenne a tetoválást is egyfajta vizsgához kötni, mert a mi megítélésünket is igencsak rontják ezek a „barbárok”.

 

Nagy Ramóna az elmúlt tizenöt év alatt folyamatosan törekedett önmaga képzésére. Fotó: Torjay Attila

 

Búcsúzóul Nagy Ramóna hozzáfűzi, szereti a szakmai kihívásokat, főleg ha nagyon míves munkát kérnek a vendégek, de akármit nem vállal. Sokan fordulnak hozzá azzal, hogy az utolsó rajzot tetoválja fel, erre hamarosan ismét megjelenik az illető, egy újabb kéréssel.

– Erről nem lehet leállni, és minden fájdalmat eltűrök, hogy telepingálva szépen nézzen ki a testem – mondja ki a zárszót a fiatalember, akinek a karján közben kirajzolódott a nagy mű.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!