A magyar kultúra napja

2018.01.22. 17:15

Premierrel ünnepelnek a magyar kultúra napján

Bő öt és fél esztendő nem nagy idő, azóta azonban – ahogyan mondani szokás – sok víz lefolyt a Dunán, sőt még a Tarján-patakon is. 2012. május 29-én volt az első bemutatója a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színháznak.

Csongrády Béla

Akkor T. M. Plau­tus A hetvenkedő katona című vígjátékát vitték színre Susán Ferenc rendezésében, ma pedig immár a huszonegyedik egész estés darab premierjére kerül sor a József Attila Művelődési Központban. Ezúttal is a társulat produkciós vezetője, Susán Ferenc jegyzi rendezőként az előadást – az eltelt évek során sokszor volt ez így –, s korábban is dolgozott már a rendező munkatársaként Gyuriska János színművész.

A társaság valamennyi tagja nagy lelkesedéssel vett részt a próbafolyamatban Fotók: P. Tóth László

Mint Susán Ferenc elmondta, egy olyan darabot vettek elő, amely sokáig nem szerepelt egyetlen magyarországi társulat repertoárján sem. Az azonban fontosabb érv volt a bemutatás mellett, hogy Tóth Ede a Nemzeti Színház 1847-es pályázatán nyertes népszínművét, A falu rosszát 1965-ben – a Thália Színház kérésére – Örkény István írta át, s ezzel némi groteszk, abszurd jelleget (is) kölcsönzött darabnak, mintegy élvezhetővé, alkalmasint aktuálissá téve az eredeti változatot a 20. illetve 21. századi közönség számára is.

A rendező reményei szerint e többrétegű és -jelentésű, vidám s egyszersmind el­gondolkodtató előadás – amelynek fókuszába az őszinte emberi kapcsolatokat igyekezett állítani – elnyeri a publikum tetszését. Annál is inkább, mert ismét láthatják a nézők egyik kedvencüket, Mikó István Jászai Mari-díjas színművészt – aki a darab­béli rendezőt formálja meg – újként üdvözölhetik a Prima Primissima díjas színésznőt, Eke Angélát és ismét tapsolhatnak a Fölszállott a páva című tévévetélkedőben oly sikeresen szerepelt Nógrád Táncegyüttesnek és a Dűvő Zenekarból a Hrúz testvéreknek – Dénesnek és Szabolcsnak –, akik élő zenei kísértetet biztosítanak bizonyos szituációknak.

Az elmúlt napokban a premier illetve a következő két – egy felnőtt és egy ifjúsági – előadás iránt feltűnően nagy érdeklődés volt ta­pasztalható a városban és környékén egyaránt: minden jegy elkelt. Ennek tu­da­­tában fogalmazott úgy Susán Ferenc, hogy érdemes volt Salgótarjánban színházat csinálni… Ezt persze már a megye és az ország más településein is tudják.

 

Jó szórakozást ígér A falu rossza modern változata

Egy sima, egy fordított. Így jellemezte – nyilván szimbolikus módon – a darabot, illetve az előadást Gyuriska János, aki e produkcióban a rendező munkatársaként működik közre. Megállapításával a társulat színművésze arra utalt, hogy ebben a darabban szerencsésen kapcsolódik össze a vándorszínész Tóth Ede és az iskola­teremtő Örkény István – időben és karakterben egyaránt távoli – gondolkodásmódja. A színház arra törekszik, hogy e „szőttesben”, e váratlan végű szerelmi sokszögben mindkét stílus érvényesüljön, az előadás ízléses legyen, s ily módon nyújtson kellemes és tanulságos szórakozást a közönségnek. Ehhez hozzájárul a szövegkönyvet gondozó dramaturg, Sándor Zoltán, a Zenthe Ferenc Színház művészeti vezetőjének igényes munkája, és előzetesen is megemlítendők a Pallós Nelli tervezte, a hangulathoz jól illeszkedő, színvonalas díszletek és jelmezek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában