Nógrád megye

2018.02.13. 19:58

Nógrádi kastélyok és kúriák: fényűzés vagy pusztulás a vég?

Egy ingatlanok eladásával foglalkozó internetes oldal találatai között böngészve több eladó Nógrád megyei kastélyt és kúriát is találtunk.

Palchuber Kinga

S miközben feltérképeztük az egykor fényűzés és pompa uralta megyei építményeket, annak is utánajártunk: hogyan őriz­hetőek meg örökségeink?

Kastélyok és kúriák. Impozáns és tekintélyt parancsoló építmények, amelyekben egykor főnemesek élték mindennapjaikat. S ha képzeletben szétgörgetjük megyénk térképét, jó néhány településünk van – például Alsópetény, Bátonyterenye, Bercel, Csécse, Erdőkürt, Horpács, Legénd, Mohora, Romhány, Szécsény, Szirák, Szügy vagy Tolmács –, ahol a történelem során híres nemesi családok építették fel egykor csodaszép birodalmukat.

E kastélyok között ma akadnak olyanok, amelyek az évek során jó kezekbe kerültek: újdonsült tulajdonosaik hasznos funkcióval töltötték meg őket, megőrizve ezzel múltuk egy piciny darabját. Ezzel szemben könnyen rálelünk olyan nógrádi kúriákra is, amelyeken az idő vasfoga már jól látható nyomot hagyott, s jelenleg is kérdéses: új gazdára találnak-e a jövőben?

Eladó nógrádi kastélyok és kúriák

Egy ingatlanok eladásával foglalkozó internetes oldal találatai között böngészve szemezgettünk a gazdára váró megyei kastélyok és kúriák között. A Romhányban található Laszkáry-kúriát 20 millió forintért kínálják eladásra. A műemléki védelem alatt álló, 1780 körül klasszicista stílusban épült kúriában őrizték a Laszkáry család levéltárát. Az épület 1888-ban leégett, mai formáját a 19. század végi helyreállításkor nyerte el. Jelenleg a kúria önkormányzati tulajdon, nem látogatható. Vezér Attila, a község polgármestere elmondta: az egykori úrilak eléggé romos állapotban van, ám évekkel ezelőtt már elvégezték rajta a minimális állagmegóvási munkálatokat.

– Hiába a központi fekvés, mivel az udvara kicsi, nehezen értékesíthető. Kevés rá az érdeklődő, ám ha megkeresnek és értékelhető ajánlatot tesznek, akkor minden bizonnyal rábólintunk az eladásra – tette hozzá.

A legéndi Káldy-kastélyt 103 millió forintért árulják. A magánkézben lévő építmény teljesen felújított és bútorozott. A barokk stílusú műemléket a Káldy családnak építették 1760 körül. A kastélyban hat helyiség van, amelyeket a tornáccal együtt süvegboltozat fed.

Szügyben 30 millió forintért várja új gazdáját az 1800-as években épült Beniczky-kúria Fotó: Torjay Attila

Szügyön 30 millió forintért várja új gazdáját a Beniczky-kúria. Az 1800-as években megépített műemlék épület – a szocializmustól kezdve – máig magánkézben van. A vásárlást követően mindenképpen átépítésre szorul, ugyanis az épület állapota az utóbbi időben leromlott, jelenleg lakhatatlan formában áll a községben.

A rétsági műemléki védelem alatt álló Kovács-kúria a 19. század első felében épült, amelynek internetes oldalon található vételára 180 millió forint.

Becskén a 18. századból származó, szintén műemléki védelem alatt álló Balás-kúria 172 millió forintért áll eladósorban. Felújítására elkészített, elfogadott tervek vannak, emellett az épület szerkezeti megerősítése is folyamatban van.

Érsekvadkerten a műemléki védelem alatt álló Drág­ffy-­kúria 1790 körül épült, amelyet több átalakítás után bölcsődeként hasznosítottak, majd kiállítási célokat is szolgált. Az építményt Holakovszki István Pro Cultura díjas tanár vásárolta meg, s hozatta rendbe saját pénzéből több mint tíz évvel ezelőtt.

Mindezek mellett Vanyarcon a teljeskörűen felújított, Veres Pálné tiszteletére épített kúriát 137 millió­ért, Mátraszőlősön a Jankovich-kúriát 150 millióért kínálják, Endrefalván pedig mintegy 49 millió forintért keresi új tulajdonosát a 20. század első évtizedében a néhai Keglewich gróf jószágkormányzója által épített úrilak.

Problémás állagmegőrzés

Seres Róbert, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Salgótarjáni Járási Hivatal Hatósági Főosztálya Építésügyi és Örökségvédelmi osztályvezetője elmondta: megyénkben összesen 26 kastély és 32 kúria áll műemléki védelem alatt. A magyar műemléki állományt leginkább a méltó és fenntartható használat hiánya veszélyezteti, ugyanis csak a megfelelő hasznosítás tudja hosszú távon megoldani egy műemlék állagának problémáit. Az erre váró, rossz sorban lévő épületek esetében elsődleges a tető állagának megőrzése, s a hibák kijavítása. Amíg az épület nem ázik, állaga viszonylag lassan romlik, azonban a kis mennyiségű folyamatos ázás is drámai gyorsaságú pusztulást eredményezhet.

– A helyi emlékekért aggódóknak a csapadékvíz-elvezetés szakszerű megoldására, és a csapadékvíz elleni szigetelésre érdemes összpontosítani az erőfeszítéseiket – tanácsolta a szakember.

Hozzátette: a méltatlan vagy a műemléket veszélyeztető tevékenységtől a kormányhivatal a cselekvő egyént eltiltja. Egy műemlék többféleképpen is lehet méltó használatban, a szabályozás csak az épület megjelenését rontó, szélsőséges tevékenységek korlátozására irányul.

Az osztályvezető szerint sok megyei műemlék elhanyagolt állapotban van, ám egyre inkább észlelhetőek pozitív tendenciák, akár az állami-önkormányzati felújítási programokat, akár az alapítványi vagy magáncélú hasznosításokat vesszük figyelembe.

Kiemelt fotó: A Romhányban található, 1780 körül klasszicista stílusban épült Laszkáry-kúriát 20 millió forintért kínálják eladásra

Fotó: Torjay Attila

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!