Ünnep

2018.02.14. 17:16

Nógrádi Bálint-nap: kevés az ajándékozó

Világszerte, de főleg az angolszász országokban február 14-én tartják Bálint napját. Magyarországon az 1990-es évektől terjedt el. Az ünnepen a szerelmesek megajándékozzák egymást.

Szabó Rita

Nem a legnépszerűbb ünnep a Valentin-nap Magyarországon. Költünk rá, mégsem annyit, mint más országok lakói. Egy párkapcsolatokkal foglalkozó internetes oldal felméréséből kiderült: a megkérdezett magyarok 40 százaléka tartja és ünnepli ezt a napot. A párkapcsolatban élő férfiak 55, a nők 39 százaléka nem rajong érte, vagy egyenesen mellőzi. Viszont örülhetnek az étterem- és az ajándékbolt-tulajdonosok, a mozik, az ékszerészek, mert ezek a legnépszerűbb ajándéklelőhelyek. A férfiak 21 százaléka étterembe viszi szíve választottját, 20 százalékuk az ékszer mellett teszi le a voksát, és csaknem 50 százalék készül virággal.

A nők egyharmada szintén egy kellemes vacsora mellett dönt a legszívesebben.

A nógrádi néphagyomány a májusfaállítást tartja a szerelmi vallomások kinyilvánításának, régen szégyen volt faluhelyen, ha az eladósorba került leánynak egyetlen legény sem készített színes szalagokkal díszített nyírfát. Persze nem kevesen vannak, akik fittyet hánynak ezekre a szokásokra, vagy úgy vannak vele, hogy üzlet az egész, a szeretet kinyilvánítása nem ezen az egy napon kell, hogy múljon.

A klinikai szakpszicholó­gus szerint a kölcsönösség, a figyelmesség, a személyre szabott ajándékozás nagyon szép és emberi dolog. – Ha nincs potenciális partnerünk, ne csüggedjünk, ezen az egy napon nem múlik semmi – mondta Szabóné Koós Ibolya. A szakember szerint össze is szedhetjük bátorságunkat és jelöltünknek küldhetünk egy üzenetet, hiszen ezen a napon ezt nem túl kellemetlen megtenni.

Népszerűtlen a nógrádi fiatalok körében ez az ünnep

Szabó Judit: – Sosem ünnepeltem ezt a napot, idén sem fogom. Nem egy Amerikából származó hóbort miatt fogom jobban kimutatni a szeretetemet a párom felé. Az sem jó, ha a szerelmeseknél elvárás az, hogy meglepjék egymást valamivel, ha vala­melyikük elfelejti, vita lehet. Az apró figyelmesség persze jólesik mindenkinek, az év többi napján is.

Kelemen Álmos: – Nem tartom ünnepnek a Valentin-napot, de szép dolog, hogy van ilyen szerelemről szóló esemény a párkapcsolatban élőknek. Ha szeretsz valakit, mindennap szereted, nem csak február 14-én. A párodat minden alkalommal meglepheted, ha van rá lehetőséged. Jó adni és kapni is, ez plusz löketet visz egy kapcsolatba.

Kelemen Anna: – Ez csupán csak marketingfogás, aminek nem sok jelentősége van. Nem egy külföldről származó ünnep kell ahhoz, hogy kifejezzük a másik iránti szeretetünket, szerelmünket. Remélem, hogy a Valentin-nap kimegy a divatból. Azt is, hogy nem okoz vitát a párok között, ha valamelyikük zokon veszi, ha a párja nem lepi meg ma.

Készülődés a Bálint-napra egy salgótarjáni virágüzletben Fotó: Hüvösi Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!