Nógrád

2017.11.22. 06:58

Négy nagyvadfaj a fő látványosság a vadasparkban

Vaddisznók, muflonok, gím- és dámszarvasok élnek a Nógrádi Vadasparkban. A látogatóknak már három hétre előre helyet kell foglalniuk, olyan nagy az érdeklődés irántuk. Húsfeldolgozó is működik itt, ami évente kétezer elejtett vadat dolgoz fel.

Faragó Zoltán

A vadaspark látogatói nem csak az öt hazai nagyvadfaj közül figyelhetnek meg négyet a területen, hanem külön karámokban emuk, szarvasmarhák, juhok, utóbbiak között egy különleges négyszarvú is, bővítik a látványosságok sorát. A családi, baráti, iskolai csoportok mellett csapatépítő tréningekre is érkeznek vendégek. A parkosított környezetben kiváló lehetőség nyílik a pihenésre.

– A gödöllői Szent István Egyetem tankertjeként is működünk, nem csak hazai, hanem külföldi diákok is jönnek hozzánk – mondja Villányi Péter. – A vadhúsfeldolgozó üzemet most bővítettük, a napokban fejeződik be a kivitelezés. Az épületen belül kialakítottunk oktatótermet is, ahol az elméleti előadások megtartására lesz lehetőség.

A fő látványosságot jelentő vadasparkról elmondta, hogy etetés idején a vendégek több száz vadat láthatnak egymás mellett.

– Látogatóink így reális ismereteket szerezhetnek nem csak a hazai nagyvadfajokról, hanem a vadgazdálkodásról és a vadászatról is. Örömmel mondhatom, hogy a hírünk szájról szájra terjed, sokszor már az a kellemetlen, hogy nem tudjuk fogadni a vendégeket az általuk kért időpontban…

Villányi Péter a vadhúsfeldolgozóról elmondta, hogy az újabb beruházás a korábbi, évi kétezer vadat feldolgozó üzemre épül. A fejlesztésnek köszönhetően a szalámik és a kolbászfélék szikkasztási ideje a korábbi hat-nyolcról öt-hat hétre csökken. A kivitelezés már befejeződött, a következő lépés a gépbeszerzés. Az üzem nyesedékárut is feldolgoz, a késztermékeket az Auchan áruházlánc értékesíti, Budapesten boltjuk is van. A fejlesztésnek köszönhetően terjeszkedni is szeretnének nem csak Magyarországon, hanem az Európai Unió piacain is.

– Szarvashúsból készült termékeink a Duna-Ipoly, a vaddisznóból gyártottak a Bükki Nemzeti Park védjegyével rendelkeznek – teszi hozzá a tulajdonos.

Megnézzük az új üzemépületet, azután traktor platóján irány a vadaspark. November van, kopaszok már a cserjék és a fák, messzire ellátni az erdő alján. Vad nem mozdul, pedig etetéskor mindig százával érkeznek a takarmányra. Ma azonban más a helyzet: befogás lesz, ami az erre a célra rendszeresített karámokban történik, ilyenkor csak itt van etetés. A befogott példányokat élve szállítják a megrendelőknek, közöttük például a Pilisi Parkerdő Zrt.-nek is. Kovács Mihálytól, a vadaspark munkatársától megtudjuk, hogy a vad egy időre megjegyzi, ha befogás volt, olyankor két hétig biztosan elkerüli a karámokat.

 

Villányi Gergő (balra) és Kovács Mihály a vadbefogó csapóajtaját ellenőrzi a vadaspark befogójában. Fotó: Faragó Zoltán

 

Elsőként egy jól kinőtt vaddisznósüldő kerül elő. Végig a traktorral tart, kimondottan barátságos állat. Bizonyára nem önzetlenül követi a munkagépet, hanem valami finom falat reményében. Szelíd példány, a látogatók egyik kedvence.

A vadasparkban a kora reggeli feladat a befogók ellenőrzése, kifogástalanul működik-e minden. Amikor valami látnivaló kínálkozik, a traktor megáll: fiatal gímbikák nézik a járművet, vaddisznó áll tovább közeledtünkre, elénk kerül két nagy bika, azután futva érkezik Kata, a gímtehén. Szelíd állat, a vadaspark munkatársai nevelték, egy kis fülvakarásért ő is szívesen az ember közelébe merészkedik. Kata a vendégek másik nagy kedvence.

A megszokott vadbőség helyett alig látni messziről egy pár dámot, vaddisznót, ami persze még mindig a sokszorosa annak, mint amit a szabad természetben láthat az ember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában