Balassagyarmat

2018.02.23. 10:38

Napelemek a börtön tetején

Komoly léptékű fejlesztésnek köszön­hetően márciustól már gazdaságos napelemes rendszer biztosítja a Balassagyarmati Fegyház és Börtön energiaellátásának döntő hányadát.

H.H.

Lelovics Zoltán, a büntetés-végrehajtási intézet sajtó­referense elmondta, öt éve próbálkoztak azzal, hogy ilyen jellegű korszerűsítéseket végrehajtsanak, és fáradozásaikat 2016 decemberé­ben koronázta siker. A központi forrásból megkapott, valamivel több mint száz­millió forintból összesen hozzávetőleg hatszáz fix telepítésű napelemet szereltek fel a szakemberek a közelmúltban a Madách-utcafronti irodaház, illetve a konyha tetejére.

– A végrehajtott fejlesztés jóvoltából a fegyház és börtön nappali energiafogyasztásának átlagosan hatvan százalékát fedezheti a jövőben az új kiépítésű rendszer. Napsütéses időben azonban akár százszázalékos is lehet ez az érték, de még ködös körülmények között is biztosítható legalább a negyed teljesítmény. Február közepén-végén zajlik a próbaüzem, ezt követően teljes gőzzel indulhat be a szolgáltatás. A korszerűsítés szorosan kapcsoló­dik az intézetben évek óta kialakított környezettudatos szemlélethez – tájékoztatott Lelovics Zoltán.

A Balassagyarmati Fegyház és Börtön 1842 és 1845 között épült, klasszicista jellegű műemlék. Az intézet vezetése kiemelt feladatának tekinti annak elősegítését, hogy az elítéltek a szabadulást követően visszailleszkedjenek a társadalomba.

Kiemelt fotónkon: A rendszer a nappali energiafogyasztás hatvan százalékát fedezheti – Fotó: T.A.

Címkék#napelem

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!