Nógrád megye

2018.02.15. 11:28

Már két kórházat érint a látogatási tilalom

Az influenza terjedése miatt a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház néhány osztálya után a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház és Rendelő­intézetben a napokban teljes körű látogatási tilalom lépett érvénybe – közölte a Nógrád Megyei Hírlappal Bertókné Tamás Renáta.

Gerhát Karina

A Nógrád Megyei Kormányhivatal járványügyi osztályvezetője hozzátette, az influenza-figyelőszolgálatban részt vevők jelentései alapján ez év hatodik hetében, február 5. és 11. között 655 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A múlt héten ez a szám 446 volt. A korcsoportos megoszlásban nincs jelentős változás.

A legtöbb páciens a 14 év alatti, valamint a fiatal felnőtt korosztályból került ki. A betegek 47,7 százaléka 14 éven aluli, 13,6 százaléka 15–24, 9,2 százaléka 25–34, 24,2 százaléka 35–59 éves, 5,3 százalékuk pedig 60 éven felüli.

Fotók: Torjay Attila

Az elmúlt héthez képest több mint 46 százalékkal nőtt a betegek száma.

Bertókné Tamás Renáta elmondta, hogy területi halmozódásról pásztói óvodák esetében szereztek tudomást. Az influenzajárvány gyakran érinti a gyermekközösségeket, ezért fontos a hiányzások folyamatos figyelése, amelyhez az oktatási intézmények vezetőinek közreműködése elengedhetetlen.Az előző héten a sentinel (őrszem) orvosok által az Országos Közegészségügyi Intézet Légúti Vírus Osztályára beküldött vizsgálati anyagokból – mint ahogy az eddigiekből is – az influenza B vírust mutatták ki kórokozóként. Az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ jelentése szerint a magyarországi influenzajárvány közepes intenzitású.

Influenzatünetek

Az influenza nem mindig produkál klasszikus tüneteket, magas lázat és izomfájdalmat. Kezdődhet gyomor-, vagy bélrendszeri panaszokkal, ezt követően jönnek a légúti tünetek. Az influenza veszélyesebb, mint egy megfázás, mert nagyobb hatással van a szervezetre: nem egyszerűen a légúti nyálkahártyát támadja, hanem utat nyithat más bakteriális fertőzéseknek is. Figyelni kell a szövődményekre, és minden esetben forduljunk orvoshoz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában