Kékestető

2017.12.16. 15:26

Közeleg a síszezon, ideje felkészülni

Különleges sajtótájékoztatót tartott a Kékestető Nonprofit Kft. tegnap: a résztvevők széleskörű, interaktív tájékoztatást kaptak arról, hogy mi mindenre kell ügyelni, ha ki szeretnék használni a téli szezon nyújtotta lehetőségeket a sípályákon, vagy csupán a természetben.

Sike Sándor

Arról, hogy milyen fogadtatásra számíthatunk mondjuk egy sícentrumban, mindent elmond, miként adnak tájékoztatást a ránk váró lehetőségekről. Árulkodó lehet, hogy kedvesen, akár személyhez szólóan informálnak-e bennünket a körülményekről, vagy csak nyakon öntenek bennünket egy adathalmazzal. Ezen a szemüvegen át nézve: a nonprofit gazdasági társaság sajtószóvivője, Rohlicsek Judit olyan fórumot moderált tegnap, amelynek minden megszólalója azt sugallta: a kékesi sípályákon és környékén érdemes lesz időzni, itt felkészülni a külföldi síkalandokra.

Elsőként Luczenbacher Attila egy síruházatot forgalmazó cég képviselője mutatott be prezentációt. A videóval és két, sícuccokba öltözött fiatal segítségével megtartott rövid előadása végére mindenki beláthatta: a havas lejtők sportos ruházati kellékei sokkal inkább védőfelszerelések, mint divatcikkek. A praktikusságok ellenére persze azért szépek is voltak ezek a holmik, amelyeknek alapvetően két kollekcióját hozta el forgalmazójuk.

Fotók: Albert Péter

A téli sportokhoz nem elég azonban a felszerelést megvásárolni és a szállodát lefoglalni, hanem oda is kell jutni. Hogy ezt biztonságban miként tehetjük meg, arról Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője mondott el fontos tudnivalókat. A legnagyobb hangsúlyt a gépjárművek téli felkészítése, járművek megfelelő műszaki állapota kapta. A szóvivő, színezve mondandóját, egy olyan tükörsimára kopott nyári gumiabroncs fotóját is bemutatta a publikumnak, amely eredetijét a napokban fedezték fel kollégái egy a Mátrában furikázó személygépkocsin.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a pályákról a forgalmas utak szélén gyalogosan, láthatósági jeleket nem viselve hazatérők életveszélyes helyzetet teremtenek maguk és mások számára. Konkrét példaként a szóvivő két, a napokban történt halálos végű gyalogosgázolást és egy olyan tragikus balesetet is megemlített, amiben a 13–14 éves, elöregedett gumiabroncs is szerepet játszhatott.

A Magyar Autóklubot képviselő Lőrincz László arról beszélt, hogy legyen mindig az autóban meleg pokróc, ruha, valamint tele tankkal induljunk útnak. Akik síelni indulnak, a hóláncról se feledkezhetnek meg, mert a sípályák közelében az kötelező.

Az Országos Mentőszolgálat tagja, Deutch Ákos is számos betartandó szabályról beszélt, amit nem csak autózva, de a havas lejtőkön is szem előtt kell tartani. A sok szakmai tanácsa között talán a legfontosabb az volt, hogy minden körülmények között figyeljünk egymásra is.

Síelni is meg kell tanulni

A sízés az a sport, amelynek hódolni nem lehetséges úgy, hogy megvesszük a felszerelést, kiválasztjuk a sípályát, a szállodát és már siklunk is le a lejtőn. Arról, hogy miként sajátítsuk el ennek a sportnak az alapjait és hogyan fejlesszük – és főleg kiknek a segítségével – a tudásunkat, Babos Sándor beszélt a kékestetői sajtótájékoztatón. A Síoktatók Magyarországi Szervezetének elnökségi tagja szerint nagyon fontos, hogy engedéllyel rendelkező, akkreditált oktatókat vegyük igénybe, hiszen az alapok szakszerű megtanításán múlik az egész későbbi fejlődésünk, hogy egyáltalán mindig megújuló élményt nyújtson számunkra a sízés. Szerinte a honi – havas és műanyag – pályákon minden nehézség nélkül elsajátíthatók az alapok, s a magyar oktatók vannak olyan jók, mint például osztrák kollégáik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában