Salgótarján

2017.11.18. 19:51

Kalózkodás a hulladékgyűjtő szigeteken

Az egész országban, így Salgótarjánban is nagy gondot jelent a szelektív hulladékgyűjtő szigetek kirablása. Az illegális gyűjtők és a lakosság a legértékesebb haszonanyagokat tulajdonítják el, jellemzően a városközpontban és a lakótelepeken kihelyezett tárolókból.

Oláh Nikolett

A kartonpapír, a tiszta PET-palack, a tiszta üveg és a fémek a legkelendőbbek. A PET és a karton 20-30 forintot jelent az illegális piacon kilogrammonként, de ez az ár az átvevőktől függően változhat is. Mivel a konténerek általában nem zárhatóak, így viszonylag elég könnyen hozzá lehet férni a tartalmukhoz.

Vannak zárható típusúak is, azonban azokat is feltörik vagy elégetik a tolvajok. Egy darab szelektív edény értéke körülbelül 130 ezer forint, amiből az elmúlt két év során már több mint húszat gyújtottak fel. Nemcsak környezetvédelmi-, hanem anyagi károkat is okoznak ezzel az elkövetők, amellyel a VGÜ Nonprofit Kft-nek okoznak veszteséget. Ugyanis a szolgáltatást az edény pótlásával folyamatosan biztosítja a társaság. A probléma megoldását a hatósági ellenőrzésben látják – tudtuk meg Turcsányi Attilától, a VGÜ Nonprofit Kft. hulladékártalmatlanítási részlegvezetőjétől.

Képeink illusztrációk, fotók: Hűvösi Csaba

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányságtól úgy tudjuk, hogy ez év augusztusában már két fiatalkorút is elfogtak, mert több szemetes kukát és hulladékgyűjtő konténert megrongáltak. Garázdaság és rongálás miatt folytatnak büntetőeljárást egy 17 és egy 16 éves fiú ellen. Továbbá a jelenlegi adatokból az is kiderült, hogy a fiatalok éjszaka követték el a bűncselekményt Salgótarján belterületén. Miután elfogták, előállították és gyanúsítottként kihallgatták őket, be is ismerték a tettüket. A rendőrség még vizsgálja, hogy a további hasonló jellegű bűncselekmények elkövetésével a 17 éves fiú és társa összefüggésbe hozható-e.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában