Héhalom

2018.02.06. 13:47

Hivatása lett a szolgálat

Héhalom A polgárőrök körében nemcsak itt, a településen, de a megyében, sőt, országszerte is ismerősen cseng a váci születésű Kopó Mátyás neve, aki Bernecebarátiból kis kerülő utat megtéve került a Nógrád megyei faluba, ahol a helyi polgárőr-egyesület alelnöke.

Zentai József

– Dél-Nógrádban, sőt, több helyen az országban, ha a polgár­őrségről hallunk, gyakran ­szóba kerül az ön neve. Mi ennek az oka?

– A helyi polgárőr-tevékenységem mellett széles körű kapcsolatot tartok fenn az országban, sőt, az országhatáron túl is, s ezeket érvényesítem, közben a szakmai képzésemet sem hanyagoltam el, két éve, hogy elvégeztem a Polgárőr Akadémiát. Jómagam is adok polgárőrszolgálatot, és a családom, a gyermekeim is tagjai az egyesületnek.

– Pontosan hol tudta eddig érvényesíteni a kapcsolatait?

– A járás szervezetei mellett számos megyehatáron átnyúló polgárőr-egyesülettel és több megyei rendőrkapitánysággal is együttműködési megállapodást kötöttünk, valamint jó kapcsolatot ápolunk a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal és a Magyar Közút Zrt. Nógrád ­Megyei Kirendeltségével.

– Nem csak a felnőttek munkáját segíti, számtalan eseményen feltűnik a fiatal polgárőrök körében. Mit tart a legfontosabbnak?

– Az elmúlt évtől az ifjú polgárőröket is mentorálom, számos helyi rendezvényen vettünk részt. A fiatalok már több éve sikeresen képviselik Magyarországot a nemzetközi életmentő versenyeken. Legfontosabb az egyesület összefogása, szolgálatok teljesítése, a helyi bűnmegelőzés, a lakosság segítése. A település bűnmegelőzési tevékenységét különben nemcsak a Nógrád­ ­Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, Vas Miklós ismeri el, hanem az Országos Polgárőr Szövetség is. Az eredményes munkához egyébként elengedhetetlen a pályázati lehetőségek maximális kihasználása és az egyéb társszervekhez való csatlakozás.

– Említene közülük néhányat?

– Kiemeltként kezeljük, hogy a Héhalmi Polgárőr Egyesület sikeresen csatlakozott a Nébih és az Országos Polgárőr­ Szövetség együttműködéséhez a parlagfű felismerése és az ellene történő védekezés ­lehetőségei programhoz.

– Anyagilag ki támogatja az egyesületet?

– Működési támogatást a helyi önkormányzattól kapunk. Részt veszünk a helyi rendezvények biztosításában, ezenkívül a környékbeli települések eseményeit is segítjük. Remek a kapcsolat a testvértelepüléseinken működő bűnmegelőző szervezetekkel is.

– Kik segítik Kopó Mátyás munkáját?

– Szerencsére sokan, különösen az egyesület tagjai, a település lakói segítik a munkámat. A polgárőrszolgálat egyébként egy hivatás, ami sokszor napi 24 óra készenlétet igényel. Ezt a „hobbit” a család támogatása nélkül nem lehet eredményesen ellátni.

– Kitüntetés, elismerés? Felsorolna néhányat?

– Szeretem ezt a munkát, hoztam az eredményeket, ezt mások is észrevették, hiszen számos elismerésben részesültem. A Nógrád ­Megyei Polgár Szövetség elnökétől, a Pásztói Rendőrkapitányságtól, a Pest Megyei Polgárőr Szövetség elnökétől is kaptam már elismeréseket. Mindezek mellett 2016-ban Héhalom Község Önkormányzata kiemelkedő társadalmi, közéleti tevékenységemért Héhalom Községért kitüntető címet adományozott nekem, 2015-ben pedig az Országos Polgárőr Szövetség elnökétől a Polgárőr Érdemkereszt Arany Fokozatát vehettem át, ezenkívül az elmúlt évben az országos szövetség vezetője „elnöki dicséretben” részesített. Az elismerések nem elbizakodásra, hanem a polgárőrségi munka további hű szolgálatára biztatnak.

Borítóképünkön Kopó Mátyás (balra) a Polgárőr Érdemkereszt Aranyfokozatát veszi át, Beküldöt fotó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!