Pásztó/Mátrakeresztes

2018.01.18. 11:49

Híressé tette a falut a fakanál

Európa-szerte híres volt az 1970–80-as években a mátrakeresztesi fakanál. A rendszerváltást követően aztán sok minden megváltozott, de ma is űzi még néhány család a háziipart.

Zentai József

A Tóthegyes út végén lakó Erdélyi Gyula sem adta fel a mesterséget. A fakanálgyártás múltjáról, jelenéről és ­jövőjéről beszélgettünk vele.

Mátrakeresztesen a fakanálgyártás az 1970–es években élte virágkorát. Akkoriban az Erdei Termék Vállalat (ETV) a faluban központi ­irodát, csomagolóüzemet, raktárat tartott fenn. Akkoriban szinte minden család kötődött valamilyen formában a fakanálkészítéshez.

Fakanálkészítés Mátrakeresztesen 1968-ban. A háziipar évtizedeken keresztül nagy jelentőségű volt a faluban. Forrás: Fortepan

– Jómagam családi hagyományként vettem át szüleimtől a fakanálgyártást – mondta az ötvenes éveiben járó ­Erdélyi Gyula. – A középiskola elvégzése után itthon maradtam, bedolgozóként folytattam. Nem volt nehéz, gyermekkoromtól mindig a műhelyben tébláboltam. Kezdetben jól ment minden, az ETV biztosította az alapanyagot, mi készre gyártottuk a terméket, szervezetten el is szállították. Európai hírű volt akkor a mátrakeresztesi fakanál!

Erdélyi Gyula hozzátette: Mátra­keresztesről akkoriban havonta százezerével vitték külföldre a terméket. Ma ennek jó, ha egynegyede készül. – A rendszerváltás után mindent megváltozott. Megszűnt a biztos helyi kenyérkereset, bár a lehetőség vállalkozás formájában továbbra­ is megmaradt. Ezt az idősebbek már nem vállalták, inkább megpróbáltak máshol munkát keresni, ami bizony nem volt könnyű. Ez komoly törést, némi hanyatlást hozott a keresztesi fakanálgyártásban. Én is kiváltottam az egyéni vállalkozói igazolványt, és maradtam… Ha valaki régen végigsétált a település utcáin, a rengeteg fűrész- és marógép sivításától volt hangos a környék. Ezt jó érzés volt hallani, mert tudtuk, mindenkinek van munkája. Most meg már csak elvétve sivítanak fel a gépek. Csend honol a faluban.

Erdélyi Gyula hozzátette: ma vállalkozóként tízen folytatják e tevékenységet, további­ tíz-húsz ember még bekapcsolódik a különféle munkákba. Ha nem is könnyen, de megélnek belőle.

Erdélyi Gyula munka közben a műhelyében Fotó: Zentai József

– Manapság a termékeink 90 százaléka belföldi piacra kerül. Ha valaki itthon egy nagyobb bevásárlóközpontban vásárol, biztos lehet benne, hogy azt mi gyártottuk! Büszkék vagyunk arra is, hogy néhány éve a keresztesi fakanál bekerült a Nógrádi Megyei Értéktárba és nógrádikum lett.

Arra a kérdésre, hogy mit ölel fel a termékskála, elmondta­: Mátrakeresztesen ma is különböző formájú és nagyságú­, 16 és 50 centiméter közötti­ ­méretű fakanalakat gyártanak, de igény esetén akár egymétereset is készítenek.

– A kisebbeket a háztartásokban, a nagyobbakat a konyhákon használják. A fakanál mellett teflonkést és favillát is készítünk. Ami a jövőt illeti, egyre kevesebben vagyunk, hiszen ma a fiatalok a tanulmányaik után már máshol keresnek munkát. Mi, akik maradtunk, tovább csináljuk. Szerencsére van megrendelésünk, igaz, most már nehéz az anyagbeszerzés, az értékesítés, a piac felkutatása. Nem adjuk fel, a múlt is erre kötelez bennünket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában