Hidat képeznek a betegek és orvosok között

Minap tartották meg a XV. országos patikanapok Nógrád megyei megnyitóját a nagybátonyi gyógyszertárban.

Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere úgy fogalmazott: a betegek számára fontos, hogy milyen gyógyszertárba mehetnek be.

– Vannak, akik akár öt kilométert is utaznak azért, hogy kellemesebb és szakértőbb kiszolgálásban részesülhessenek. Szerencsére a nagybátonyi patika után a kisterenyei is felújításon fog átesni, így hamarosan két magas színvonalú patikája is lesz a városunknak – mondta a polgármester.

Hozzátette: ahhoz, hogy a közeljövőben egy harmadik gyógyszertár nyithassa meg kapuit a páciensek előtt, megközelítőleg ezer fővel kellene emelkednie Bátonyterenye lakosságának.

Dr. Bodnár Tamás, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara Nógrád megyei szervezetének elnöke elmondta: 2010-ben az országgyűlés törvényben rögzítette, hogy a gyógyszertárak egészségügyi alapel­látó intézmények, ezáltal szerves részét képzik az egészségügy rendszerének. Ezek egészségügyben betöltött szerepét az is bizonyítja, hogy az ország közel 2300 gyógyszertárában évi 60 millió beteggel találkoznak munkájuk során a gyógyszerészek – mondta a szervezet elnöke.

A témával kapcsolatban dr. Csépéné dr. Maczonkai Judit, a rendezvénynek otthont adó patika ügyvezetője azt közölte, hogy főleg alapellátásban a betegek és az orvosi ellátás között képez hidat a gyógyszertár.

– A betegek itt váltják ki az orvosok által felírt recepteket, vagy megelőzés miatt jönnek tanácsot kérni – mondta.

Tematikus napok

A patikanap egy nyílt nap, amely már másfél évtizede biztosít a közönség számára betekintést a gyógyszerészek felelősségteljes munkájába. Ezek a napok minden évben egy téma köré csoportosulnak. Az idén a légúti betegségek megelőzése és gondozása kerül a középpontba, amellyel kapcsolatban az év folyamán érdekes cikkeket olvashatnak az érdeklődők a gyógyszertárak magazinjaiban. Ez segíti a népegészségügyi felvilágosítást.

 

Hozzászólások

Árulkodó DNS
Meglehet a svéd koronaékszerek tolvaja
Csak nőttön nő a számuk / 5 órája
Már 500 ezer egyéni vállalkozó működik Magyarországon
A tavalyi évben is tömegesen választották ezt a működési formát.
német felmérés / 6 órája
Ha nő a munkaidő, gyakrabban járnak orvoshoz a munkavállalók
Dakar-rali / 7 órája
Al-Attijah harmadszor nyert összetettben, Szalayék a 20. helyen zártak
székelyföld / 7 órája
Magyar Filmnapokat szervez a sepsiszentgyörgyi Művész Mozi
háziállat / 8 órája
Szokatlan családtag teszi még boldogabbá a gyarmati pár életét
Sziládi Krisztina
Maga vezetett / 9 órája
Autóbaleset érte II. Erzsébet királynő férjét
Vigyázat! / 9 órája
Az E.ON nevével visszaélve kérnek csalók átutalást a fogyasztóktól