Balassagyarmat

2017.10.27. 12:45

Hatala Csenge könyvbemutatója Balassagyarmaton

Hegedűs Henrik

 

– Balassagyarmati származású alkotóként miért választotta témájául az 1981-es székesfehérvári Karthago-koncerten tragikus körülmények között elhunyt fiú történetét, amiről a Reqiuem című kötete szól?

 

– Tudatosan kerestem tabutémát, amiről bár számtalan legenda terjed, mégsem ismerjük a valódi eseményeket. Személyes kötődés is van, hiszen a Karthago zenekar koncertjeit közel két évtizede rajongóként látogatom. Már az elején érdeklődtem a Reqiuem ihletője iránt, de csak most érett meg igazán a gondolat, ki volt ez a fiú, mi történt vele az 1981. február 18-i székesfehérvári koncerten.

 

– Nem ütközött falakba?

– Nehéz olyan esetet boncolgatni, aminek dokumentumait nagyrészt már nem lehet megtalálni. A könyvemben, a még fellelhető iratok elemzésén kívül különböző interjúkat készítettem. Megszólaltattam a fiú testvérét, néhány rokonát, és a barátait is. Ez sem volt egyszerű, hiszen a nővérét már többször megkeresték újságírók, de nem nyilatkozott senkinek, végül nekem igen. A kutatásom a tengerentúlra is kiterjedt, hiszen az egyik barát, aki ugyancsak részt vett azon az ominózus koncerten, már évtizedek óta ott él. Őt a legnagyobb közösségi oldalon találtam meg. Szakértőket is megkérdeztem, dr. Zacher Gábor klinikai toxikológust és dr. Szegeczky Dezső nyugalmazott főorvost is. A Karthago tagjai a feldolgozás során folyamatos segítséget nyújtottak.

 

Hatala Csenge, író, újságíró: Tudatosan kerestem tabutémát.

 

– Első könyvében az 1973-as balassagyarmati túszdrámát dolgozta fel. Melyik művét tartja sikeresebbnek?

– Korai lenne erről bármit mondani, nagy részt pozitív kritikákat kaptam a szakmától és az olvasóktól is. Mindkét könyvet nagy érdeklődés övezi, amit leginkább a bemutatókon mérek le. Nagyon örülök minden élménynek, amit ilyen eseményeken kapok az emberektől. Külön boldogság számomra, amikor mindkét kötetet egyszerre teszik elém dedikálásra!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!