Nógrád megye

2018.07.23. 07:04

Gyümölcsös, méhészet, kert a falu szolgálatában – így fejlődik Nógrádsipek

Támogatják a munkahelyteremtést, lovardát is hoznának a községbe. A közmunkaprogram kihasználásával önellátásra törekszenek.

Szenográdi Ferenc

– Azon fáradozunk, hogy szerethető, élhető falu legyen Nógrádsipek, ahonnan az emberek nem vágyódnak el. Az adottságainkhoz mérten támogatunk minden olyan kezdeményezést, ami a településünk, az itt élő emberek jövőjét elősegíti – mondta lapunknak Vizi Zoltán, Nógrádsipek polgármestere.

Helyi értéken

A település értékes gyöngyszeme a Balázs-kúria, amely közösségi házként működik. Az önkormányzat az épület felújítására pályázati összegből négymillió forintot fordít.

A községben sok olyan építészeti, természeti érték van, amit meg kell őrizni az utókor számára. A nógrádsipeki népviselet, a szülők, nagyszülők által használt mezőgazdasági szerszámok, háztartási eszközök is ebbe a kategóriába tartoznak. A községben megalakult az értéktárbizottság is. Úgy tervezik, hogy az összegyűjtött tárgyi emlékeket egy helyi önálló kiállításon fogják bemutatni.

Segítik a községben a munkahelyek teremtését is: az önkormányzat épületet biztosított annak a vállalkozónak, aki varrodát létesített náluk, ezzel négy személy számára biztosít munkalehetőséget. Egy szécsényi vállalkozó a lovassportot szeretné a községben meghonosítani. A területet az önkormányzattól alacsonyabb áron tudta megvásárolni. Egy alapítvány ifjúsági szálláshelyet létesít a községben, az önkormányzat a felújított épületet kisebb bérleti díjért biztosítja nekik.

A helyi közmunkaprogramban tíz személy kap munkát. Az önkormányzat öthektáros gyümölcsösében szilvát, almát, körtét és egyéb gyümölcsféléket termesztenek. Az egyhektáros málnásukról 2,5 tonna termést értékesítettek. Vizi Zoltán elmondta: szeretnének a faluban őshonos gyümölcsfajtákat meghonosítani. Újdonság a Start közmunkaprogramjukban a méhészet. Az elmúlt évben tizenöt családdal kezdték, ma huszonöt méhcsaládjuk van.

A program keretében a munkaügyi központ támogatásával vásároltak egy kis teherautót, amelyet a termények beszállítása mellett a méhcsaládok vándoroltatásában is igénybe veszik. Mindezek mellett foglalkoznak szabadtéri zöldségfélék, paprika, paradicsom, uborka, borsó termesztésével, amit a 120 adagos konyhájukon használnak fel. A felújított épületben van a feldolgozóüzemük, ahol télire tartósítják a terményeket. A közmunkások készítették el a község járművei részére a garázst és a raktárt, ahol a munkaeszközöket tárolják.

– Minden pályázati lehetőséget próbálunk kihasználni, ami a községet és az itt élő embereket segíti – mondta Vizi Zoltán.

Hozzátette: A polgármesteri hivatal energetikai korszerűsítésére 43,1 millió forintot kaptak. Kicserélik a nyílás­zárókat, hőszigetelik az épületet, és napelemekkel biztosítják az épület energiaellátását.

Kiemelt fotónkat készítette: Hüvösi Csaba/Nógrád Megyei Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!