Pásztó

2017.12.20. 13:48

Futottak és bringáztak, hogy másokon segítsenek

Órákig esett az eső a rendezvény délelőttjén Pásztón, csak a déli harangszót követően kezdett el csendesedni.

Zentai József

Abbamaradt az égi áldás, amikor Pásztó központjában, a Mikszáth Kálmán Líceum előtt az idei Mikulásfutás és bringázás központi helyére szállingózni kezdtek a résztvevők, a legkülönfélébb jótékonysági csomagokkal.

A szabadidősportos eseményt szervezői a pásztói Gáspár Szilvia, a Budapesti Sportiroda (BSI) futónagykövete vezetésével vidám és feledhetetlen délutánt szereztek a csaknem százötven részvevőnek, nem is beszélve az eseményt megtekintő érdeklődőkről. A rendezvény Mikó Zsolt közvetítése mellett zajlott.

Az eseményen nevezési díj nélkül vehettek részt azok, akik időben regisztráltak. Lévén jótékonysági rendezvény, a szervezők szívesen fogadták a Mentőöv Állatvédő Egyesület védenceinek kutyaeledeles támogatását is. Idén a szervezők némi meglepetésre egy pásztói fiatalember, Gál Róbert erre az alkalomra egy saját készítésű kutyaóllal lepte meg a szervezőket.

Az eseményre Pásztóra érkezett Beck Mónika, aki több évtizede szívritmus szabályzóval él, a BSI-nél pedig a szív futónagyköveteként tevékenykedik. Mónika nemcsak, hogy új életet él, de újra sportol is, miközben önzetlenül segíti a szívbeteg gyermekeket.

A rendezvény előszervezésekor a rendezők azt kérték a részvevőktől, hogy hozzanak magukkal bármilyen tárgyat, ami szívecskét ábrázol, vagy ahhoz kapcsolódik, hogy ennek összegyűjtése után Gáspár Szilvia és csapata elvigye az egri kórházba. Az ajándékok átadásával kívánják szebbé tenni egy-egy szívbeteg gyermek napját.

Pásztón egy helyi ajándékbolt egy nagyobb méretű, szív alakú párnát ajánlott fel a szervezőknek.

Az elmúlt évhez hasonlóan újfent részvevője volt a pásztói eseménynek Ivancsics Zsolt, aki arról híresült el hazánkban, hogy az ilyen rendezvényeken rendszerint bevásárlókocsijával futja végig távot, benne egy rászoruló gyermekkel. Ilyenkor a célba érve ruhát, játékokat gyűjt és juttatja el azokat az árva gyermekeknek. Mint a rendezvény végén kiderült, hála a pásztóiaknak, az eseményen részvevőknek, ezúttal ő sem üres kézzel tért haza.

Délután egy órára a már erősen „bepirosodott” a kis park. Mikó Zsolt köszöntötte a megjelenteket, köztük Farkas Attilát, a város alpolgármesterét és Káposzta Csaba sporttanácsnokot, majd a zenés bemelegítést Német Klaudia zumbaoktató tartotta meg. A rajt előtt a futók és kerékpárosok, a kísérők a Nők Civilben Egyesület kalauzolása mellett rövid sétát tettek a líceum előtti parkban, majd a rendőrségi felvezetés és a helyi polgárőrség által biztosított útvonalon útjára indult a negyedik Mikulásfutás és -bringázás. A futókat egy motoros Mikulás, a kerékpárosokat pedig rendőrségi gépjármű vezette végig a város utcáin. A sportolók csaknem öt kilométer megtétele után érkeztek vissza a Mikszáth Kálmán Líceum előtt felállított célkapuhoz.

Itt a szervezők jóvoltából a résztvevők egy helyi fazekas, Pusztainé Borbás Enikő által készített szív alakú befutóérmet és ajándékcsomagot kaptak, majd várt rájuk a meleg tea, a zsíros kenyér, a forralt bor.

A rossz időjárás ellenére mindvégig igen jó hangulatban lezajlott, a helyi önkormányzat által anyagilag is támogatott jótékonysági eseményt, a helyi vállalkozók, multi cégek által felajánlott értékes tárgyjutalmak kisorsolása zárta.

Az eseményen a helyieken, illetve megyénk több települése mellett Budapestről, Fejér, Heves, Jász-Nagykun -Szolnok és Pest megyéből is érkeztek futók, kerékpárosok.

A futóknál elsőként a Dabasról érkezett Sponga József ért célba. A legjobb helyi futó címet a helyi színekben induló Fekete Ákos és a szenior tájfutó, a somoskőújfalui Varga István érdemelte ki. Hölgyeknél a lucfalvai dr. Bartkó Lilla, illetve a pásztói diák, Szeberényi Csenge bizonyult a táv leggyorsabb teljesítőjének. Bringázóknál pásztói fiatalok győztek, első lett Tari Raul, második Káposzta Máté, harmadik Csépe Ádám.

Fotónkon: Séta a szívbeteg gyermekekért. Középen, névkártyával a nyakában a főszervező Gáspár Szilvia – Fotó: Bódi Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában