Agrár

2018.02.12. 18:01

Folyamatosan fejlődő falugazdász-hálózat

Sajtótájékoztató keretében foglalta össze a 2017-es eredményeket, illetve a 2018-as kilátásokat Szandai József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Nógrád megyei elnöke csütörtökön, Balassagyarmaton.

H.H.

Az elnök kifejtette, jelentős eredményként tartják számon a falugazdász-hálózat kiváló működését, melynek köszönhetően 2014 óta ezer­milliárd forintos uniós és hazai forrás érkezett a gazdákhoz, így nagymértékben tudták hatékonyabbá tenni termelésüket.

A különböző fórumokon Nógrád megyében is törekedtek arra, hogy különböző ismeretterjesztő előadásokkal, képzésekkel, információátadással segítsék a helyi szinteken tevékenykedő szakemberek, mezőgazdasági vállalkozók munkáját. Ugyancsak fontos szempontnak tartja a NAK, hogy a magyarországi termőföldek hazai kézben maradjanak, ezért minél egészségesebb birtokszervezetet kell kialakítani, a versenyképesség biztosításával, a szétaprózódottság csökkentésével, és a gazdák közötti szövetkezések serkentésével. Ugyancsak kiemelt szerep hárul a piacfigyelésre és -kutatásra, hiszen a termények mielőbbi, főként helybeni értékesítése elengedhetetlen feltétel a fejlődéshez.

A hagyományos mezőgazdasági nagyüzemi termelésre kevésbé alkalmas Nógrád megyei területeken a tervezett és rendezett erdőgazdálkodást előtérbe kell helyezni a magántulajdonú birtokokon. Szandai József elmondta még, hogy a 2018-as esztendő legnagyobb vívmánya az országos jégeső-elhárító rendszerek májusra várható teljes mértékű kiépítése, míg Nógrádban a kézimunka-igényes növény- és gyümölcstermesztés felerősítése lesz.

Kiemelt képünkön: Szandai József, a NAK Nógrád megyei elnöke, és Pazsitka Dóra, a megyei iroda vezetője Fotó: T. A.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!