Salgótarján

2018.03.03. 11:22

Élmények jönnek a pegazus szárnyán

A Nógrád Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület egy nyertes pályázat jóvoltából alakíthat ki Pegazus Élményközpontot a Mérleg út 2. szám alatti ingatlanban. Az épületet csütörtökön adják át az egyesületnek a felújítási munkálatok megkezdéséhez.

Palchuber Kinga

A Nógrád Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület az egész életen át tartó tanulás és felnőttképzés elősegítése céljából ingyenes használatba kapta az önkormányzattól a Mérleg út 2. szám alatt talál­ható épületet. Az egyesület konzorciumi partnerségben a Tudományos Ismeretterjesztő Társulattal (TIT) tavaly egy pályázat jóvoltából mintegy 298 millió forintot nyert el, amelyből „Pegazus Élményközpontot” építenek ki az említett helyszín két szintjének fel­újításával.

Új otthonra lelnek a civilek

Az önkormányzat az Új Palócország Egyesület és a Háztartások Foglalkoztatásáért Alapítvány részére a március 15. út 22. alatt biztosít ingatlanhasználatot. A Salgótarjáni Civilekért Közhasznú Alapítvány a Munkásotthon tér 1. szám alatti irodaházba, míg a Roma Nemzetiségi Önkormányzat a Bartók Béla útra költözik. Dr. Diósi­né Taracsák Judit, a Salgótarjáni Civilekért Közhasznú Alapítvány elnöke elmondta: az új helyen március 12-től változatlan feltételek mellett fogadják a hozzájuk forduló civil szervezeteket. Deák Attila, az Új Palócország Egyesület elnöke viszont úgy nyilatkozott: ők nem elégedettek az új hellyel, mivel az előzőhöz képest korlátozottabb a parkolási lehetőség, kisebb a tér, és rosszabb az elrendezés is. Ebből fakadóan pedig programjaikat sem tudják majd olyan formában megvalósítani, ahogyan eddig tették.

Pálinkás Sándorné, az egyesület elnöke megkeresésünkre elmondta: az élményközpont létrehozásának legfőbb célja, hogy többek között felkeltse a fiatalok érdeklődését a természettudományok iránt, s megerősítse az iskolán kívüli tanulási formákat is. Ennek érdekében 33 köznevelési intézménnyel kötöttek együttműködést, hogy közösen nyújtsanak élményt az ifjabbik generáció számára.

Juhászné Kincses Helén, a projekt szakmai megvaló­sítója hozzátette: a támogatásból az épület teljes körű belső felújítása, a festés, a burkolatok és a belső nyílászárók cseréje, valamint az elektromos és gépészeti korszerűsítés is elkészülhet. A projekt ezen felül élmény­pedagógiai programok szervezését, a programtervek kidolgozását, a szakemberek bevonását, a szakkörök, a foglalkozássorozatok, a természettudományi órák és a kirándulások megszervezését, valamint a táborok működtetését is tartalmazza.

 

A szakmai megvalósító továbbá tájékoztatott: az ingatlan első szintjén interaktív termet alakítanak ki, ahol a gyerekek mások mellett kipróbálhatják majd az okoshomokozót és a motorszimulátort, ám a központ legérdekesebb eleme egy repülőgép-szimulátor lesz majd a második emeleten. A Pegazus Élményközpontban tehát a legmodernebb eszközökkel felszerelt bemutatótermeket alakítanak ki, ahol a legkülönfélébb formában megszervezendő programelemek felölelik majd a fizika, a kémia, a biológia, a matematika, a földrajz és a környezet­védelem tudományágait is. A központ hasonló lesz, mint a budapesti Csodák Palotája, csak természetesen valamivel kisebb kivitelben.

Mivel a beruházás a TIT Mérleg úti épületét érinti, így az önkormányzat új otthont ajánlott fel az eddig ott működő három civil szervezetnek, valamint a Roma Nemzetiségi Önkormányzatnak is.

– Valamennyi érintett nagyon együttműködő volt, köszönjük, hogy meghozták az áldozatot azért, hogy a projekt létrejöhessen – szögezte le Juhászné Kincses Helén, majd kiemelte: – Azok a szervezetek, akik eddig klubfoglalkozásokat és konferenciákat bonyolítottak le az épületben, a felújítás után is lehetőséget kapnak erre. A második szinten a megújult konferencia­terem továbbra is nyitott marad az 50-60 fős civil programok megvalósítására.

A felújítási munkálatok az épületben előrelátható­lag március­tól egészen szep­tembe­rig tartanak majd, ezzel párhuzamosan a szakmai anyagok kidolgozása is zajlik. A projekt hároméves megvalósítási időszakában az élményközpont bárki számára ingyenesen látogatható lesz.

Kiemelt fotó: A megyeszékhely centrumában, a Mérleg úton álló TIT-épületben lesz az élményközpont, Fotó: N. D.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!