Kalandtúra

2017.12.12. 06:57

Elképesztő kaland: a jeges pokollal szállna szembe a lány

Kazsuba Judit gyakorlott természetjáró, a Mátra lánya­, a Kékes Turista Egyesület tagja. Ezúttal olyan kalandra vállalkozna, amelyhez igencsak nagy bátorságra van szükség.

Mazurka Zita

Kazsuba Judit, a Mátra viharedzett ­kalandora most „nagy hóba vágja a jégcsákányát”: benevezett a különleges­ svéd ­kutyaszános kalandtúrára, a ­Fjällräven Polarra. A megméretést ­1997-ben rendezték meg először, sikere azóta is töretlen. A világon bárki jelentkezhet, aki kedvet érez hozzá. A résztvevők felét internetes szavazatok alapján választják ki, régiónként két versenyzőt. A legtöbb voksot elért jelentkező az adott régióból automatikusan bekerül a csapatba, a többieket – régiónként szintén egy-egy főt – a svéd Fjällräven cég választja ki.

 

Judit hároméves kora óta rendszeresen sportol, s szereti az extrém helyzeteket Fotó: beküldött

 

– Sarkvidéken még nem túráztam, de a Tátra ­csúcsain, a Grossglockneren és a Sierra­ Nevadában már igen – ­árulta el a gyöngyösi Kazsuba Judit­. – Ahogy megláttam a túra reklámját, rögtön kedvet kaptam ehhez a többnapos kalandos, havas úthoz, és amikor megtudtam, hogy eddig én vagyok az egyetlen Heves megyei induló, a lelkesedésem csak fokozódott. Nem voltam még hasonló megmérettetésen, de szívesen belevágok! – mondta, majd hozzátette: hároméves kora óta ­napi rendszerességgel sportol. Az úszást szép lassan felváltották az outdoor, azaz kültéri sportok, legyen az csapat-, vagy teljesítménytúra, hegymászás, esetleg kutyasétáltatás az erdőben.

 

 

Judittól megtudtuk azt is, hogy 2011 óta a ­klettersteigek vagy via ferráták, azaz a vasalt utak rajongója is. Ezek olyan hegyi utak, amelyeken előzetesen felszerelt létrák, lépcsők, hidak és fémkábelek segítik az előrehaladást. Az egyik legnagyszerűbb élménye Ausztria legmagasabb csúcsa, a ­Grossglockner megmászása volt, amiben egyszerre van jelen minden: túra­, vasalt út és hegymászás kötéllel, hágóvassal, jégcsákánnyal.

 

 

A versenyre visszatérve megtudtuk, Judit igencsak elszánt, pedig a megmérettetés nem kis kihívás.

– A Fjällräven Polarban olyan meredek emelkedők is vannak, ahol a kutyák már nem tudják húzni a szánt, ezért azt fel kell tolni, futva a mély hóban, nem lemaradva az ebektől. Azok ugyanis rendületlenül szaladnak, s ha elengedjük a járművet, futhatunk még gyorsabban és még többet a kutyák után, ami egy sportembernek is kimerítő feladat lehet hófúvásban, mínusz 25–30 Celsius-fokban! Minden lelkesedésem és energiám megvan hozzá, hogy megküzdjek e ritka feladattal, kipróbáljam ezt a kimerítő kalandtúrát és feszegessem még egy kicsit a határaimat egy fantasztikus nemzetközi közösségi élménnyel fűszerezve, gyönyörű huskyk társaságában Magyarországot és a Mátrát képviselve – mondta lelkesen Judit.

Háromszáz kilométer a fagyban

A résztvevők az észak-norvégiai Signaldalen városából kiindulva a svéd Lappföld fenyőerdein és az Északi-fokon keresztül haladnak át a célig, Jukkasjärvi-ig. Hozzávetőleg 300 kilométeres kalandtúra ez, kutyaszánon az Északi-sarkkörön túl 200 alaszkai és szibé­riai huskyval, 20 kalandorral, 8 réteg ruhában, gyakran mínusz 25 Celsius-fokban, sátorban és szabad ég alatt, hóban, hálózsákban. Minden résztvevőnek jut egy szán, amit 6 husky húz. A szervező cég állítása szerint megfelelő felszereléssel és tudással bárki nekivághat az útnak. Az utazás teljes költségét és a professzionális sarkvidéki felszerelést a Fjällräven cég csapata állja és biztosítja. A túrafelszerelést gyártó társaság ezzel lehetőséget ad bárki számára, hogy kipróbálja magát extrém körülmények között. Az egyhetes verseny 2018. április­ 9-től 14-ig tart majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában