Álláskeresők

2018.03.01. 07:02

Több fiatal talál munkát megyénkben

Nagy Orsolya

Évről évre növekszik a foglalkoztatottak száma a megyében – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból. A foglalkoztatás szintje 2013 óta folyamatosan emelkedik, miközben a munkanélküliségi ráta egyre csökken.

A huszonöt év alatti álláskeresők száma is fogyatkozik.

Támogatják a fiatalokat

Az Ifjúsági Garancia Program azon huszonöt év alatti fiatalok számára nyújt segítséget, akik jelenleg nem tanulnak, és éppen nem is dolgoznak.

A foglalkoztatási szolgálat meghatározott időn belül konkrét lehetőséget ajánl fel az elhelyezkedésre, munkatapasztalat-szerzésre, vagy a tanulásra. A program céljai közt szerepel, hogy a fiatalok minél rövidebb ideig legyenek munkanélküliek.

– A fiatalok körében 2015-től mondható intenzívebbnek ez a létszámfogyás. A munkát keresők havi átlagos létszáma 2012-ben 3030 fős volt, amely tavaly már csak 1771 főt mutatott. Ez azt jelenti, hogy öt év alatt 41,6 százalékkal csökkent az álláskeresők aránya – mondta Tamási Ildikó, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője.

Hozzátette: a tartós munkanélküliség a fiatalok körében jelentősen visszaesett, amelyhez jelentősen hozzájárulhatott az Ifjúsági Garancia Program 2015-ös tavaszi indítása. A program kezdete óta pedig mára a felére csökkent a folyamatosan nyilvántartásban szereplő fiatalok száma.

Az osztályvezető kitért arra is, hogy az Ifjúsági Garancia Programban idén is több mint ezer fiatalt szeretnének álláshoz juttatni. Mint mondta, aki nem rendelkezik a munkaerőpiacon keresett szakmával, az a foglalkoztatási szolgálat segítségével is megszerezheti szakképesítését.

– Összegzésként elmondhatjuk, hogy az országos viszonyokhoz hasonlóan a társadalmi-gazdasági folyamatokban javuló tendenciák érvényesülnek Nógrád megyében is a huszonöt év alatti fiatalokat érintően – közölte Tamási Ildikó.

Kiemelte: a foglalkoztatási mutatók bizakodásra adnak okot, hiszen minden korcsoportot kedvezően érintenek.

Borítóképünk illusztráció, Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!