somoskőújfalu

2018.05.25. 11:24

Csak elsőre meglepő a medve nógrádi jelenléte

Futótűzként terjedt az interneten a Somoskőújfaluban lencsevégre kapott medvét ábrázoló fotó. Nem minden­napos, de nem is meg­lepő a nagyvad felbukkanása ebben a térségben, ebben az időszakban.

Munkatársainktól

Vasúti munkálatokat végzők pillantottak meg és fényképeztek le egy barna medvét szerdán Somoskőújfaluban, nem messze az országhatártól. Az interneten futótűzként terjedő fotót látva felkerekedtünk, és megkerestük a pontos helyszínt.

A medvét Somoskőújfalu északi határában fotózták le, az országhatártól mintegy száz méterre, a Fülek felé vezető sínek mentén.

Lehet, hogy már tovább is állt

– Medve jelenlétére bármelyik pillanatban számítani lehet Nógrád megyében, illetve a Börzsönytől egészen a Tarna-vidékig, csatlakozva a szlovákiai határvidékhez – mondta Lantos István, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szak­embere.

Hozzátette: a medve egy nagy területigényű állat, egy éjszaka alatt hatalmas távolságokat képes bejárni. Ha szombaton valaki lát egy medvét a Medves-fennsíkon, ez nem jelenti azt, hogy vasárnapra az állat már nem a Mátrában, a Bükkben, a Tarna-vidékén, vagy akár a határon túli Cseres-hegységben tartózkodik.

A legközelebbi ház lakói kérdésünkre elmondták, hogy az ott található vasúti átjáró karbantartását, tisztítását végző munkások jelezték nekik, mit láttak.

A helyszínre ekkor érkezett meg Bakó Csaba, a Nógrád Megyei Kormányhivatal vadászati szakügyintézője, akivel közösen kezdtük keresni az állat nyomait. A szakember gyorsan rá is akadt a sűrű aljnövényzettel borított erdőbe vezető, többnyire jól kive­hető nyomokra, amelyeket legalább ötven méteren keresztül teljes bizonyossággal lehetett követni a meredek domboldalban.

Bakó Csaba elmondta: véleménye szerint az állat legalább kétéves és – hasonlóan a legtöbb korábbi, térségi medveészleléshez – talán az sem véletlen, hogy ebben az időszakban bukkant fel.

– Ezekre a hetekre-hónapokra esik ugyanis a medvék párzási időszaka, ez alatt az állatok a szokottnál is nagyobb területet járnak be, így természetesen nagyobb eséllyel kerülhetnek emberi szem elé is – ismertette a szakember.

Kiemelt fotónkon: Nógrád megyében bármelyik pillanatban lehet számítani arra, hogy felbukkan a nagyvad – Fotó: illusztráció (pixabay)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!