kultúra

2021.05.31. 16:00

A Zenthe Ferenc Színház gazdag programmal várja vissza a közönséget

A város és a megye színházában – mint a tegnapi sajtótájékoztatón is elhangzott – a következő évadban három jeles évfordulót is ünnepelnek. Időrendben haladva: a már nyáron elkezdődő időszak lesz a Zenthe Ferenc Színház tizedik évada, 2022 januárjában érkezik Salgótarján várossá válásának centenáris jubileumához, májusban pedig a társulat 2012-es megalakulásának ugyancsak úgymond kerek évfordulójáról emlékezhet meg. Ez tükröződik a Jubileumok évada címen bejelentett programok gazdagságában, színességében is.

Csongrády Béla

A tervek részletes ismertetése előtt Simon Lajos igazgató kénytelen volt foglalkozni a vírusjárvány okozta csaknem kétszáz napos kényszerszünet gondjaival is. Az utolsó itteni előadásukat 2020 októberében tartották és összesen 216 produkciójukat kellett elhalasztani, s ezáltal mintegy nyolcvanezer néző maradt zenthés élmény nélkül. A háttérmunka azonban folyamatosan zajlott, gyakoriak voltak a virtuális felvételek illetve közvetítések, s elkészültek három új darab színre állításával is. A teátrum igazgatója kifejtette: köszönettel tartoznak az erkölcsi és anyagi támogatásért a kulturális kormányzatnak valamint a megyei jogú város vezetésének, amelyet Fekete Zsolt polgármester és dr. Dániel Zoltán alpolgármester személyesen is képviselt. Előbbi elismerését fejezte ki a színháznak az elmúlt szúk évtized során végzett munkájáért és a következő évadra tervezett tartalmas, színes programokért, köztük a Zenthe nyár elnevezésű kezdeményezésért is. Dániel Zoltán szintén a társulat dinamikus fejlődési pályáját emelte ki, s azt az elszántságot, amelyet a pandémia sem tudott megtörni.

Az új évad várható konkrét fejleményeiről Simon Lajos illetve Susán Ferenc produkciós vezető, rendező beszélt. Mondandójukból kitetszett, hogy a színháznak a 2021/22-es évadban rekordszámú emutatója lesz. Köztük található négy nagytermi premier: A tanítónőn és a IV. Henriken kívül a januári városjubileumon viszik színre a tavalyi Zenthe drámapályázat egyik fődíjasának, Topolcsányi Laurának Macskakő című művét, májusban pedig a már többször bizonyított helyi gyökerű tehetséges rendező, Tarnóczi Jakab valamint Varga Zsófia által írt illetve írandó Szépkilátás című zenés darabjának lesz az ősbemutatója. Az új kamarabérlet öt előadásának várható helyszíne a Fő téri volt kávéház galériájában, nagytermében kialakítandó mobil színházterem. Felolvasószínházi keretek között nézhetnek meg az érdeklődők két darabot, s lesz egy úgynevezett tantermi premier Rejtő Jenő műveiből s bemutatnak egy mesejátékot is. A felnőttek, a fiatalok és a gyermekek számára kialakított bérletstruktúra alapvetően nem változik.

Teljesen újszerű a Zenthe nyár nevű program, amelynek hét előadását a Fő téren tartják augusztus 3 és 18-a között 20.30 órai kezdettel. Ez rendezvénysorozat része lesz Az énekes madár közönség előtti remierje is. Ugyancsak az elkövetkezendő időszak nagy próbatétele az az országos turné, amely május 27-én Vasváron már elkezdődött a Szent Péter esernyőjével s a következő három hónapban mintegy negyven vendégjáték vár a társulatra. Többek között fellépnek számukra új, egyébiránt ikonikus színhelyeken is, mint a balatonboglári Kultkikötő, a Békéscsabai Városi Esték, a Nyíregyházi Mandala Nyár, a Szarvasi Vízi Színház vagy a Szentendei Skanzen. Komoly részt vállal a Zenthe a Déryné Program országjárásából is.

Új társulati tagok és munkatársak

Susán Ferenc – amellett, hogy szakmai szempontból megerősítette a Sinon Lajos által elmondottakat – a társulat új tagjainak illetve munkatársainak bemutatásra helyezte a hangsúlyt. Közülük hárman helyet kaptak a rendezvény elnöki asztalánál és szólhattak is magukról. Mikecz Estilla elmondta, hogy ezernyi szállal kötődik a városhoz, a színházhoz: itt kezdte pályáját a Vertich Színpadstúdióban és szerepelt 2012 májusában az első előadásban is. Nagy reményeket fűz társulati tagságához s örömmel tesz eleget a rá váró feladatoknak. Simon Kata ugyancsak új tagja a társulatnak, de énekművészként volt már több fellépése az előző előadásokban. Értelemszerűen a zenés darabokat – így az Apácákat és a Szépkilátást várja leginkább. Több éves tervezgetés után most kapcsolódik a Zenthéhez Kocsis Pál, aki éppen huszonöt évvel ezelőtt szerezte meg diplomáját. Salgótarjáni születésű s az első komolyabb lépéseket a színpadon a KiViSzI társulatában éppen Susán Ferenccel együtt tette meg. Ő rendezi az új kamaraszínpad nyitóprodukcióját, Örkény István Kulcskeresők című darabját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!