-4°

A diákok sem ússzák meg az adózást

A nyári munkát vállaló diákok a köz­teher­viselés szempontjából felnőttnek számítanak. Bejelentésükre, adózásukra – a diák­szövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével – ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munka­vállalók esetében – mondta lapunknak Herczegh Edina.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Nógrád megyei igazgatóságának sajtóreferense hozzátette: a diákok szülői engedéllyel 16 éves koruktól dolgozhatnak. Szünidőben már a 15 éves nappali tagozatos tanulók is vállalhatnak munkát, ha általános, szak-, vagy középiskolába járnak. Ehhez adóazonosító jelre van szükség, ezért, ha a diák még nem rendelkezik vele, a NAV-nál tudja igényelni.

A diákmunkával szerzett jövedelem – néhány foglalkoztatási formát kivéve – is adóköteles. A személyi jövedelemadó mértéke 15 százalék, amit a munkaadó adóelőlegként von le a nebuló bruttó jövedelméből. Ha munkaviszonyban, vagy biztosítást eredményező megbízási jogviszonyban dolgozik a ta­nuló, akkor egyéni járulékot is kell fizetnie, amelyet szintén a munkáltató von le – mondta Herczegh Edina.

Hozzátette: munkaviszony esetén ragaszkodni kell az írásban megkötött – alapbért, munkakört, munkaviszony időtartamát, jellegét és a munkavégzés helyét tartalmazó – munkaszerződéshez, amely csak a törvényes képviselő hozzájárulásával érvényes. A biztosítási jogviszonyt a munkáltatónak be kell jelentenie a NAV-nak.

 

Hozzászólások

-4°
Közepesen felhős
V
-3°
H
-3°
K
Sz
Pályázat
G. K.
Korszerűsítették a kishartyáni rendelőt
gyász / 13 perce
Meghalt Princz Gábor, a Postabank volt elnök-vezérigazgatója
62 éves volt.
nagy a tét / 2 órája
A klímaváltozás beindíthatja a kihalás dominóeffektusát
mutatvány / 2 órája
Két focista megmutatta, hogy egy kis szédülés nem állhat a gólok útjába
A munka gyümölcse / 2 órája
Életét szentelte a gyermeknevelésnek a kisterenyei bölcsőde egykori vezetője
Palchuber Kinga
Szolgáltatás / 3 órája
Megnyitotta kapuit a városi jegyiroda Salgótarjánban
Cs. B.
bühnagy szótár / 4 órája
Sántha Attila: a székely nyelvjárás az, amely leginkább kifejezi a székely embert
páratlan kilátás / 4 órája
Megépült a világ első lefelé épült hotelje Kínában