23°
30°
14°

A diákok sem ússzák meg az adózást

A nyári munkát vállaló diákok a köz­teher­viselés szempontjából felnőttnek számítanak. Bejelentésükre, adózásukra – a diák­szövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével – ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munka­vállalók esetében – mondta lapunknak Herczegh Edina.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Nógrád megyei igazgatóságának sajtóreferense hozzátette: a diákok szülői engedéllyel 16 éves koruktól dolgozhatnak. Szünidőben már a 15 éves nappali tagozatos tanulók is vállalhatnak munkát, ha általános, szak-, vagy középiskolába járnak. Ehhez adóazonosító jelre van szükség, ezért, ha a diák még nem rendelkezik vele, a NAV-nál tudja igényelni.

A diákmunkával szerzett jövedelem – néhány foglalkoztatási formát kivéve – is adóköteles. A személyi jövedelemadó mértéke 15 százalék, amit a munkaadó adóelőlegként von le a nebuló bruttó jövedelméből. Ha munkaviszonyban, vagy biztosítást eredményező megbízási jogviszonyban dolgozik a ta­nuló, akkor egyéni járulékot is kell fizetnie, amelyet szintén a munkáltató von le – mondta Herczegh Edina.

Hozzátette: munkaviszony esetén ragaszkodni kell az írásban megkötött – alapbért, munkakört, munkaviszony időtartamát, jellegét és a munkavégzés helyét tartalmazó – munkaszerződéshez, amely csak a törvényes képviselő hozzájárulásával érvényes. A biztosítási jogviszonyt a munkáltatónak be kell jelentenie a NAV-nak.

 

Hozzászólások