Figyelemfelhívás

2018.08.25. 11:48

Nyáron téli gumival közlekedni: mondjuk, miért kockázatos

Bár hazánkban sem a KRESZ, sem a jogszabály nem tiltja a téligumival való közlekedést, ez több szempontból sem tanácsos a nyári hónapokban. A Nógrád Megyei Hírlap szakembert kérdezett meg, miért fontos lecserélni a téli abroncsokat és miért nem ajánlott a négy évszakos gumi használata az Északi-középhegységben fekvő megyénkben.

Szabó Rita

Fotó: Bakos László/NMH

 

A megfelelő gumi kiválasztására nagyon ügyelni kell. Fotó: Bakos László/NMH

Egy nemzetközi gumiabroncsgyártó saját statisztikái szerint a magyar autóvezetők mintegy 23–25 százaléka még mindig téli abroncsokkal közlekedik. A lágyabb keverékből gyártott téligumi rosszul tűri a tavaszi-nyári időszakot, a felgyorsuló kopás miatt akár egy-két szezont is „lefaragunk” az élettartamukból. Autónk mellett akár tíz százalékkal is többet fogyaszthat, a féktávolsága pedig – 100 km / órás sebességről lefékezve – akár 8–10 méterrel is hosszabb lehet, mint egy jó minőségű nyári abroncs 36 méteres fékútja.

Tolmácsi József, az egyik salgótarjáni gumiszerviz ügyvezető tulajdonosa szerint nagy különbség van a nyári- és a téligumi mintázatában és az előállítási anyag összetételében. Erről jobb, ha szakembertől tájékozódunk.

– Nyáron a téligumival való közlekedés több szempontból is aggályos. Az első és legfontosabb szempont a balesetveszély. A téligumival való közlekedés esetében 20 százalékkal is megnőhet a féktáv, kanyarokban is gondot okozhat a nem megfelelő abroncs, ami folyamatos kopásnak van kitéve. Fontos tudni, hogy a nem évszaknak megfelelő gumival való közlekedés a gépkocsi üzemanyag fogyasztását is megnöveli – figyelmeztet a szakember.

Dimbes-dombos vidékünkön gyakorlatilag nincs létjogosultsága

Tolmácsi József elmondta: a magasabban fekvő helyenek, így megyénkben is korlátozott a négy évszakos abroncs létjogosultsága.

A szakember hozzátette, hogy az utóbbi két esztendőben rohamosan – közel 53 százalékkal – növekedett az eladási darabszáma az ilyen típusú autógumiknak.

 

A megfelelő autógumit felszereltetni soha sem késő, ajánlott szakemberhez fordulni.

 

– Főként sík területeken ajánlott ezek használata. Az Alföldön például tökéletes, de a dimbes-dombos Nógrádban például már nem érdemes ezt választani. Javarészt azoknak az autósoknak előnyös, akik csak keveset autóznak, lakóhely és munkahely közötti közlekedésre még megfelel, de hosszabb, több száz kilométertes utakra már nem ez a legmegfelelőbb választás.

Mint megtudtuk, az ilyen gumikat három-négy évente szokták cserélni az autósok, ezért tartják egyszerűbb megoldásnak ezt a fajta abroncsot. Fontos tudni azonban, hogy a zord téli útviszonyok esetén nem tesznek jó szolgálatot – figyelmeztetett a szakember. Érdemes tehát elgondolkodni a döntésen és némi anyagi ráfordítás mellett biztonságosan közlekedni.

Az idei tél hosszúra sikeredett, így a legtöbb autós április környékén cserélte le a gépkocsijának abroncsait. A salgótarjáni szalonban olyan ügyfél is volt a napokban, aki még csak most vette igénybe a gumiszerviz ezt a fajta szolgáltatását.

– Úgy gondolom ez nem csak hanyagság kérdése, a legutóbbi ilyen ügyfél külföldről jött haza Magyarországra, de olyan is előfordul, aki újonnan vásárolt autóval jön be hozzánk. A frissen vásárolt használt autó téli abronccsal került az új vevőhöz, így még csak most vált esedékessé a gumicsere – mondta a szakember.

Tolmácsi József szerint sokan vannak, akik megpróbálják megspórolni a gumicserével járó költségeket, azonban ez leginkább azoknál fordul elő, akik ritkán veszik igénybe a gépkocsival való közlekedést. Mint mondta, van, aki otthoni körülmények között cseréli ki az abroncsokat, azonban ez nem túl biztonságos megoldás.

 

A szervizekben tapasztalt, ügyes kezű szakemberek segítenek.

 

– Abban az esetben, ha a nyári- és a téligumicsere során is a szerviz szolgáltatásait veszik igénybe, évente legalább két alkalommal szakember is ellenőrzi a gumik állapotát, ami balesetmegelőzési szempontból megnyugtató lehet az ügyfelek számára – mondta kérdésünkre Tolmácsi József. Azonban hét és fél ezer kilométer megtétele után is érdemes lenne szakember véleményét kikérdezni a gumik állapotáról.

Hozzátette: nem érdemes az autógumikkal kapcsolatos spórolás. Előfordulhatnak olyan problémák is az abroncsokkal, amelyek nem érezhetőek és szabad szemmel nem láthatóak. A hibás gumik a járművek futóműveit is tönkre tehetik, így a pár ezer forintos ellenőrzés és esetleges cserével felmerülő költségnek ilyen esetekben nincs jelentősége.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!