Salgótarján

2018.03.29. 20:17

Miattunk, értünk, illetve helyettünk halt meg Jézus Krisztus

Az egyik legjelentősebb és legszebb keresztény ünnepet, a húsvét misztériumát élhetjük át ismét. Együtt emlékezhetünk Krisztus megváltó áldozatára, majd feltámadására is. Erre hangolódva, az esemény magasztosabbá tételének érdekében osztották meg gondolataikat az egyházak képviselői a napokban a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban.

Évek óta hagyománnyá vált, hogy a nagyböjti időben húsvéti beszélgetést tartanak, amely egyben lelki előkészület is az ünnepre.

Varga András arról elmélkedett: sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon mi történne, ha Jézus ma lenne emberré. A katolikus plébános válaszában megfogalmazta, lényegében ugyanaz, mint kettőezer évvel ezelőtt. Hozzátette, nagyon érdekes, hogy a Krisztus előtti negyedik században élő Platón a következőt írta az Állam című művében: „Ha egy ártatlan ember megjelenne a földön, mi keresztre feszítenénk.” A plébános kifejtette, mondhatnánk úgy is, hogy a görög filozófus lényegében próféta volt. Jézusban ugyanis megjelent az ártatlan ember, az Isten fia, akit keresztre szegeztek.

Megváltónk pere

A történelem azt gondolja, hogy nagypénteken kimondták az ítéletet, Jézust keresztre feszítették, és ezáltal vége is van Krisztus perének – mondta Varga András. Hozzátette, ez azonban nem így történt, mert még napjainkban is folytatódik. Ugyanis, aki találkozik az ő személyével, az akkor is valamiféle ítéletet mond rá, ha az illető közömbös iránta.

Németh Judit református lelkész úgy gondolja, manapság divattá vált, hogy minden dologban semlegesek maradunk. Ez azt jelenti, úgy kellene nevelni a gyermekeinket, hogy semmiben sem foglalunk állást. A lelkész szerint a nagyhét, illetve a húsvét legfontosabb kérdése, lehet-e úgy beszélni ezekről az eseményekről, hogy kívülálló vagyok, és egyáltalán nem érint meg. A Bibliában található igék egyértelműen beszélnek arról, hogy nem.

Hangsúlyozta, bele kell sodródnunk a történésekbe, és hagyni, hogy azok hassanak ránk. Amennyiben ez megvalósul, akkor átélhetjük az érzést, hogy Krisztus miattam, értem és helyettem halt meg a kereszten. Ha ez megrendít bennünket, akkor kimondhatjuk, ő valóban Isten fia volt. Ezzel együtt pedig szenvedésében láthatjuk a saját megvál­tónkat is.

Ezt követően Deme Károly evangélikus lelkész egy kérdést tett fel: mihez adtuk mi emberek a hitünket, reménységünket? Kifejtette, a látható dolgok magukkal sodornak bennünket, mindig valamire késztetnek. Erre mondja a Szentírás, hogy ezek mulandók, a láthatatlanok pedig örökkévalók. Amennyiben a látható világhoz ragaszkodik a szívünk, akkor minden veszteség fájdalmat okoz számunkra.

Meg kell élni a feltámadás örömét

A húsvéti események kapcsán akadtak olyanok, akik örömmel a szívükben mentek el Jézus sírjától. Azonban ott voltak az őrök, akiket le lehetett fizetni azért, hogy azt mondják, ami valójában nem is történt meg. Németh Judit felhívta a figyelmet arra, hogy ennek kapcsán egy kicsit a jelen világunkra ismerhetünk. Napjainkban is van az a pénz, amiért emberek azt vallják, ami nem igaz, amelyért hazugságot terjesztenek, félrevezetik a másikat. Hangsúlyozta, mi nem maradhatunk ki a húsvéti eseményekből, abból, hogy átéljük a Krisztussal való találkozást. A kérdés már csak az, hogy ezt megtudjuk-e úgy tenni, hogy egyben a feltámadás öröme is a miénk legyen.

Rosszul éljük meg az anyagi, illetve az erkölcsi károkat, ha valaki a becsületünkbe gázol, valamint azt is, ha hamis dolgokat állítanak rólunk. Minden fájdalommal jár, azonban ha a legnagyobb veszteség is megtörténne velünk, akkor ez egyben a legnagyobb örömet is jelentené számunkra. Ez pedig az lenne, ha végre saját magunkat veszítenénk el, és önmagunk helyett a feltámadt Krisztust szeretnénk.

Deme Károly evangélikus, Németh Judit református lelkész és Varga András katolikus plébános Fotó: Ladóczki Balázs/Nógrád Megyei Hírlap

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!