Mohora

2018.02.12. 06:40

100 millióból fejlesztenek

Tavaly a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében két pályáztatási szakaszban több mint százmillió forintot nyert el a település önkormányzata, amelyből három köz­ségi intézmény ener­getikai rendszerét korszerűsítik a közeljövőben.

H.H.

Egyre több gyermek jár a mohorai Zichy Márta Óvodába, a létszám ma már negyven körül mozog. Ám az intézmény épülete egyre kevésbé felel meg a huszonegyedik század követelményeinek, igencsak ráfér a felújítás.

– Nagyon sok gonddal küszködünk jelenleg az energetika terén – fejtette ki a részleteket Gulyás Géza, a falu polgármestere. – Ha erősebb szél fúj, a rosszul záró ablakok résein keresztül beáramlik a hideg levegő, szemmel láthatóan mozog a függöny, és szellősek az ajtók is. Amikor azon tanakodtunk, hogy a TOP-keretből milyen célra igényeljünk támogatást, egyértelműnek tűnt, hogy az óvoda elsőbbséget élvez. Nagy örömünkre a kiírók befogadták a pályázatunkat, és tavaly megítéltek számunkra 35,5 millió forintot, amelyből végrehajthatjuk a fejlesztést. A pénz már meg is érkezett a számlánkra, jelenleg a közbeszerzési szakaszban járunk, és tavaszra mindenképpen szeretnénk megtalálni a kivitelezőt, aki elkezdheti a beruházást, így szeptembertől megszépült környezetben nevelkedhetnek tovább a gyermekek.

Megújulhat a konyha is

Az óvoda épületéhez csatlakozik a mohorai intézményeket ellátó főzőkonyha, aminek korszerűsítése ugyancsak fontos célkitűzése a közösségnek. Ennek felújítására az önkormányzat a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatási pályázatára jelentkezett. Szeretnének páraelszívó berendezéseket, gázzsámolyt, gáztűzhelyet, elektromos főzőlapokat beszerezni, ezáltal a szolgáltatás színvonalát jelentősen emelni, illetve a belső teret is megszépíteni. A konyha adag­kapacitása is növekedhet.

Ennek keretében kicserélik a nyílászárókat, elvégzik a külső hőszigetelést, a födémmel együtt, a részleges fűtés-korszerűsítés során pedig új kondenzációs kazánt, illetve termoszelepeket szerelnek fel. Az előzetes felmérések szerint a modernizáció jóvoltából akár hatvanszázalékos megtakarítás is elérhető a rezsiköltségekben, ami hatalmas előnyt jelent majd az önkormányzat gazdálkodásában.

Gulyás Géza hozzátette, év végén újabb örömhírt kaptak, ezek szerint az óvoda mellett másik két épület, az orvosi rendelő és a sportcsarnok energetikai fejlesztését is végrehajthatják, erre 69 millió forintos forrás állhat rendelkezésre. Az egészségügyi ellátás helyi központja egy korábbi családi házban működik, külső-belső megjelenése lényegében a múlt század hatvanas-hetvenes éveit tükrözi, a pinceablakok például betörtek, a vakolat omladozik, elavult a fűtési rendszer, míg a sportcsarnok esetében is elengedhetetlen a felújítás.

 

Címkék#Mohora
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!