Kazár

2018.02.09. 13:23

Öt év után újra ropták a néptáncot a gyerekek

Gerhát Karina

Hatodszor rendezték meg nemrég a községben a gyermeknéptáncversenyt, öt év kihagyás után. A hagyományt felélesztették és remélik, ezek után rendszeresen meg tudják majd tartani a megmérettetést – mondta el lapunknak Farkas Rózsa néptáncpedagógus, főszervező.

Jutalom a jóknak

A produkciókat kategóriánként értékelte a zsűri, mindegyikből a legjobb három kapott jutalmat, illetve még különdíjak is voltak. Az önkormányzat felajánlotta, hogy helyi produktumokkal ajándékozza meg a legügyesebben teljesítőket. A településen ugyanis egy nonprofit kft. kezdeményezésére a fiatalabb korosztály is elsajátíthatja, hogyan készítették elődeik az országszerte híres kazári babát és viseletet. A díjazottak ezen értékeket kapták elismerésül.

Hozzátette: 2013-ban maradt el először az esemény. Akkoriban ugyanis mindig szeptember­ben tartották meg, ami nem volt kedvező időpont. A nyári szünet után kevés felkészülési idejük maradt a csemetéknek. Ezért döntöttek úgy, hogy innentől kezdve mindig az esztendő elején tartják majd meg a versenyt.

Farkas Rózsa elmondta, hogy a bő négy év kihagyás után most 69-en jelentkeztek a megmérettetésre. A résztvevők több mint negyven produkciót láthattak a kötelező, illetve a szabadon választott táncokkal együtt, három kategóriába sorolva – alsósok, felsősök, ifjúságiak.

A versenyzőket négy tagból álló zsűri értékelte. Bátran mondhatjuk, hogy már nemzetközivé nőtte ki magát a rendezvény, ugyanis Pozsonyból is érkeztek résztvevők. A táncos lábú ifjaknak a talpalávalót a Dűvő Zenekar biztosította.

A főszervező lapunk kérdésére hozzátette, nevezési díj nem volt. Szeretnék ugyanis, ha a megye, illetve a régió minél több fiatalja megmutatná tehetségét, és évről évre egyre többen vennének részt a kazári versenyen. A környéken máshol ugyanis nincs ilyenfajta megmérettetés, rendezvény. Idén öten vállalták csupán, hogy egyéni kategóriában lépnek színpadra, az összes többi párosan mutatta meg tudását. Egy-egy pro­dukción másfél-két percig szórakozhatott a közönség.

Kiemelt fotó: Hüvösi csaba

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!