Fűtés

2018.02.05. 11:17

Egyre többen térnek át a gázról a fatüzelésre

Évről-évre növekszik a tűzifa iránti kereslet. Annak ellenére, hogy százezreket füstölünk el egy téli szezonban, még mindig ez a fűtési forma a legnépszerűbb.

S.CS.E.

Osztrozics Dóra, az Ipolyerdő Zrt. kommunikációs vezetője lapunknak elmondta, tapasztalataik szerint egyre többen keresik a tűzifát. Ennek értékesítése négy féle módon történik náluk.

–Az első lehetőség, hogy a vevő besétál a nyolc erdészetünk valamelyikére és itt helyben befizet. Emellett két telephelyünkön, Bercelen és Balassagyarmaton feldolgozottan is lehet tűzifát vásárolni, hasított formában.

A harmadik értékesítési forma, hogy nagykereskedőn keresztül, az ő telephelyéről szerzik be a vevők a tűzifát, amit az Ipoly Erdőtől vásárolt a viszonteladó partner. A negyedik módja a vásárlásnak, amikor a lakosság önmaga gyűjti a tűzifát. Természetesen ez is koordinált formában történik, kijelölt helyekről, ellenőrzött keretek között. A felvételezést követően történik a befizetés – mondta Osztrozics Dóra.

Az aktuális tűzifaárakat a honlapjukon elérhetik az érdeklődők, illetve az erdészeteiken is információhoz jutnak a legfrissebb árakról. Egyébként az árak fafajonként és erdészetenként eltérőek lehetnek.

Még mindig a hagyományos fatüzelés a legnépszerűbb fűtési forma. Fotó: Torjay Attila

A tapasztalatok szerint egyre többen térnek át fatüzelésre, gyarapszik a kandallók, cserépkályhák száma az otthonokban. Osztrozics Dóra kommunikációs vezető elmondta: az Ipolyerdő Zrt. árai a tavalyi évhez képest nem emelkedtek.

– Aki teheti, az inkább év elején és tavasszal vásárol tüzelőt. Ekkor még biztosan van mindenből választék. A kispénzű vevők vásárolgatnak jelenleg, ők egy-két hétre előre, több részletben szerzik be. Jelenleg nálunk hiánycikk a tűzifa, általában októberben elfogy s legközelebb februárban kapható – vélekedett egy pásztói tüzép vezetője.

Szakemberek szerint ilyenkor az akác fogy legjobban, de vannak akik a nyárfát keresik. Nyáron pedig a tölgyet és a bükköt veszik. A legtöbben vegyes tüzelésre tértek át, mostanában több tűzifát és szenet adnak el.

A gázzal való fűtés nem olcsó, de az elmúlt években a tűzifa ára is megemelkedett. Vannak tüzépek, ahol lignitet is árulnak. Ennek mázsája 1400-1500 forint, még a tűzifának 2900-3300 forint között mozog az ára.

Így mérik a tűzifát

Amikor tűzifavásárláson gondolkodunk, a köbméter, az üzemi köbméter, az erdészeti köbméter és a mázsa a leggyakrabban emlegetett mértékegységek. A fát térfogatban és tömegben mérik mindenhol. Az előbbi közül erdészeti vagy sima köbméter választható, utóbbi esetében pedig mázsában mérik. Egy mázsa száz kilogramm, egy köbméter ezer liter. Ezzel szemben egy erdészeti köbméter 1750 liter. A bükk, a tölgy, a gyertyán, a cser és az akác a legnépszerűbb tüzelőként.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!