Véradás

2018.02.24. 19:41

Csökkenhet a korhatár, nőhet a donorok száma

A jelenlegi 18 évről 17-re csökkentené a véradáshoz szükséges alsó korhatárt a kormány. Évről évre egyre kevesebb ugyanis a donor, és ezáltal veszélybe kerülhet az ellátás.

Gerhát Karina

Drexler Donát, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) főigazgatója elmondta: tavaly 2900-zal kevesebben adtak vért, mint 2016-ban, és több mint 4700 fővel csökkent a donorok száma a 2015-ös adatokhoz képest. Ráadásul a kommuni­kációs kampányra is kevesebb pénz jutott, így kevesebb potenciális véradót tudtak megszólítani. Tavaly 24 millió forintot költhettek erre a célra, 17 millió­val kevesebbet, mint 2016-ban. Amennyiben megvalósul a korhatár csökkentése, akkor a 18 év alattiak szülői beleegyezéssel adhatnak majd vért.

Sörrel is ösztönzik az embereket

– Nagy hangsúlyt fektetünk a véradók megbecsülésére, ezért országszerte több kampányt is szervezünk. Ezek alkalmával a kormányrendeletben rögzített juttatások mellett további ajándékokkal is kedveskedünk a donoroknak – mondta Kékkőiné Nagy Éva. Hozzátette: a legnagyobb rendezvény a retró véradás, amelyet idén immár tizedik alkalommal rendeznek meg. Ilyenkor sörrel, valamint virslivel köszönik meg a donorok nemes tettét. Szilágyi Leonóra megyei igazgató elmondta: Nógrádban évente egyre több helyszínen próbálnak meg ilyen, a régi üzemi és közösségi hangulatot felidéző eseményt szervezni. Tavaly pedig először hozták el hozzánk a véradó kamiont.

– Az Országos Vérellátó Szolgálat támogatja a korhatár csökkentését. Egészségügyi szempontból ez nem jelent kockázatot, ugyanakkor növeli a véradásra alkalmas lakosság számát – közölte a Nógrád Megyei Hírlappal Kékkőiné Nagy Éva, az OVSZ koordinációs igaz­gatója. Hozzátette, mindez egyelőre csupán elképzelés, bevezetése jelenleg előkészítés alatt áll. Mint mondta, a felvetés egyik legfontosabb célja, hogy a fiatalok minél hamarabb élhessenek a segítségnyújtás ezen formájával.

A biztonságos betegellátáshoz naponta 1600–1800 donor önkéntes segítségnyújtására van szükség. Ez éves szinten mintegy 400 ezer egység vér levételét jelenti. Az OVSZ öt-hat napos készletekkel rendelkezik, ami lehetővé teszi a kórházak folyamatos ellátást. A koordinációs igazgató megjegyezte, a legtöbb donort Budapest, illetve Pest megye adja.

Nógrád az éves szükséglet mintegy két-három százalékát biztosítja. A levett mennyiség fedezi a megyei intézetek vérfelhasználását.

Kékkőiné Nagy Éva hangsúlyozta, fontos azonban megjegyezni, hogy speciális beavatkozások esetén a nógrádi lakosok is a fővárosi klinikákon gyógyulnak. Ilyen értelemben tehát nem igazán lehet azt vizsgálni, hogy egy adott terület önellátó-e vagy sem.

– Nógrád megye évente közel 10 ezer egységgel és több mint 6000 donorral járul hozzá az országos ellátáshoz – mondta el a Nógrád Megyei Hírlapnak Szilágyi Leonóra. A Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezetének igazgatója hozzátette, mindez 410–430 véradóeseményt jelent, amelyeket a városokban, falvakban, illetve üzemekben tartanak meg. Mint mondta, a segítségnyújtás ezen formája mintegy 30–35 percet vesz igénybe. A nők évente négyszer, míg a férfiak ötször adhatnak vért. A két alkalom között minimum 56 napnak kell eltelnie.

Mindenki lehet donor, aki egészségesnek érzi magát, rendelkezik a szükséges iratokkal, elmúlt 18, de még nincs 65 éves, testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot, és nincs fél éven belül készült tetoválása vagy testékszere.

Archív fotó: Niederland Dávid

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!