Kultúra

2018.01.28. 06:58

Könyvtár és múzeum: látogatják, ha vonzó

Országos és megyei szinten is emelkedik a könyvtárak és múzeumok látogatottsága. A kulturális programok színesebbek az utóbbi időben

S. Csuka Enikő

Molnár Éva, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár igazgatója lapunknak elmondta, hogy már 119 kistelepüléssel állnak könyvtárszakmai szerződésben.

– A Könyvtári, Információs és Közösségi Helyek szakmai munkájának segítése, korszerű közösségi színtérré alakítása nagy kihívás. Az ehhez kapott állami támogatás lehetőség is, de a sikeres szakmai munka a helyi kistelepülési önkormányzatok együttműködő támogatása nélkül nem valósulna meg. A 2013 óta futó fejlesztési eredményeink mutatják, hogy az ötezernél kisebb lélekszámú települések könyvtári vonatkozásban megújultak – mondta.

Fotók: Torjay Attila

Az olvasóknak szóló szolgáltatások mögött rengeteg háttérmunka rejlik, amit a könyvtárosok végeznek. Leltározás, állomány-ellen­őrzés, selejtezés, állományrend, programszervezés és használó képzés. A kistelepülések könyvtárhasználói már nemcsak könyvet kapnak kezükbe, hanem például információt is a tanuláshoz, a munkakereséshez, képzéseket, hogy magabiztosabbak legyenek az internet és az elektronikus világ lehetőségeinek kihasználásában.

Fontos küldetése a modern kiskönyvtáraknak a közösségépítés is. Ilyen a két éve működő könyvtár mozi. A könyvtárakban vetített filmek a gyerekek mellett az időseket is érdekelhetik. – Az ilyen népszerű könyvtári szolgáltatások tartják szinten, illetve növelik a használói, látogatói adatokat. Amíg lesznek újszerű, korszerű lehetőségek, amit a könyvtárak megragadnak, addig a látogatottság csökkenésétől nem kell tartanunk – mondta Molnár Éva.

Dr. Hír János, a Pásztói Múzeum igazgatója lapunknak elmondta, hogy tavaly 1600 fizető látogató mellett mintegy nyolcezer diák tért be hozzájuk. Számos országos kezdeményezéshez csatlakoznak, interaktív programokat szerveznek. A Múzeumok Éjszakája, a Múzeumok Majálisa és a megyenap mellett a Természettudományi Múzeum Földtudományos Forgatag névre keresztelt rendezvényéhez is. Természettudományos eszközökkel, őslénytani anyagokkal csalogatják a fiatalokat. Az állandó kiállítások mellett időszaki tárlatokkal is kedveskednek az érdeklődőknek. Jelenleg a fényképezőgépek világát mutatják be, erre a kiállításra még Karancslapuj­tőről is érkezett csoport. Az utazó múzeum is népszerű, ezzel Bárnán jártak legutóbb.

A csesztvei emlékmúzeum Magyarország egyetlen Madách-emlékhelye. Az önkormányzat fenntartásában működő intézmény részéről Mócz Zoltánné lapunknak elmondta, hogy a múzeum korhű dokumentumokkal idézi fel Madách Imre életét és munkásságát. Személyes bútorai közt itt van a bölcsője is. A kiállításon láthatjuk Az ember tragédiája kiadásait, illusztrációit. Emellett kézműves-foglalkozásokat is tartanak a könyvtárban.

– Az állandó kiállítás végigkíséri a Madách család történetét, felidézi a kort, átfogó képet nyújt Madách Imre életéről és művészetéről. A múzeum keddtől szombatig várja a vendégeket, vasárnap előzetes bejelentkezés után nyitunk ki. Többnyire az idősebb korosztály kíváncsi a látni­valókra, de azért szép számmal megfordulnak nálunk gyermekcsoportok is – tudatta az intézmény munkatársa.

Százmilliárdok mennek felújításra

Nógrád megyében is fontos az olvasás megszerettetése a fiatalokkal, ezért sorra nyílnak a fiókkönyvtárak.

Országszerte is emelkedik a könyvtárak és múzeumok látogatottsága, a színházak mellett a múzeumok is jól teljesítettek tavaly, a 2008-as válság kitörése óta először nőtt tíz­millió fölé a vendégek száma Magyarországon – fentieket Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára mondta nemrég. Kiemelte, hogy jelentős mértékben támogatják ezen intézmények felújítását, tavaly 360 milliárd forintnyi infrastruktúrafejlesz­tésről született döntés. Ma csaknem minden településen van könyvtári szolgáltatás, 2600 felett van a fiókkönyvtárak száma, amelyek mintegy háromnegyedét már felújították. A kulturális tárca külön pályázatot biztosít a múze­umok­nak, hogy minden évben megújíthassák, bővíthessék állandó tárlataikat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!