Pekingi olimpia

2022.02.10. 10:17

Drámai csatában szerezte meg második aranyát a norvég sífutó

Drámai küzdelemben Therese Johaug megszerezte második aranyérmét a pekingi téli olimpián: a norvég sífutó csütörtökön minimális különbséggel diadalmaskodott a klasszikus stílusú 10 kilométeren. Pónya Sára, a mezőny magyar indulója a 97. helyen végzett.

A legnagyobb esélyesek közül a 7,5+7,5 kilométeren nagy fölénnyel első Johaug vágott neki először a távnak, melynek felénél mindössze hat tizeddel volt gyorsabb a finn Kerttu Niskanennél. Csakhogy utóbbi beleerősített, így három kilométerrel a cél előtt már tíz másodperccel ő vezetett, innentől viszont minden ellenőrzőpontnál csökkent az előnye. 

Amikor Niskanen a célegyenesbe fordult, látszott, hogy tizedek dönthetnek kettejük között, és végül négy tizeddel Johaug bizonyult gyorsabbnak.

A bronzérem sorsa hasonlóan izgalmas körülmények között dőlt el, a harmadik helyért a szintén finn Krista Pärmäkoski izgulhatott a célban, amikor a táv elején legerősebben kezdő orosz Natalija Nyeprjajeva érkezett a stadionba. Esetükben még kisebb különbség, csupán egy tized döntött az északi sífutó javára.

Az aranyérmes norvég  Therese Johaug (k), az ezüstérmes finn Kerttu Niskanen (b) és a bronzérmet szerzett, szintén finn Krista Pärmäkoski a dobogón Forrás: Tobias Schwarz / AFP

A 14-szeres világbajnok Johaug pályafutása harmadik ötkarikás aranyát nyerte, míg Niskanen harmadszor gyűjtött ezüstöt, de először egyéniben. Pärmäkoski szintén harmadik bronzát szerezte meg, de neki van két ezüstje is.

Pónya Sára utolsó előttiként, 97-es rajtszámmal vágott neki a távnak és egy ellenfelét megelőzve a 97. helyen végzett.

 

A magyar sífutónak korántsem volt ideális a felkészülése, szeptember közepén térdműtéten esett át, majd felépülve kiharcolta a kvótát, de az elutazás előtt koronavírusos lett, végül csak szombat este érkezett meg Pekingbe. Emiatt előzetesen nem tűzött ki maga elé eredményre vonatkozó célt, abban bízott, hogy állapotához képest a maximumot tudja nyújtani.

Eredmények (sífutás, női klasszikus stílusú 10 km):

1. Therese Johaug (Norvégia) 28:06.3 perc

2. Kerttu Niskanen (Finnország) 0.4 mp hátrány

3. Krista Pärmäkoski (Finnország) 31.5 mp h.

...97. Pónya Sára 13:07.3 p h.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában