Járvány

2021.05.20. 12:00

Csak júliusban utazik Japánba a NOB elnöke

Július 12-én, a tokiói olimpia megkezdése előtt 11 nappal utazik Japánba Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke – jelentette csütörtökön a japán média.

Fotós: The Yomiuri Shimbun via AFP

Fotós: The Yomiuri Shimbun via AFP

A német sportdiplomata már május közepén is felkereste volna a rendezőket, azonban a koronavírus-járvány miatt ezt az útját elhalasztották.

Bach a tervezett program szerint találkozott volna Szuga Josihide miniszterelnökkel, Koike Juriko tokiói kormányzóval és Hasimoto Szeikóval, a szervezőbizottság elnökével is. A 67 éves NOB-elnök legutóbb novemberben járt Tokióban.

Így aztán Bach csak másfél héttel a július 23-i ötkarikás rajt előtt repül Japánba, ahol a pandémia miatt egyre többen követelik a játékok törlését.

Az eredetileg május 11-ig elrendelt veszélyhelyzetet május végéig meghosszabbították Tokióban, mivel

a fertőzések száma ismét növekedett.

A NOB az elnöki látogatás előtt még ellenőrzi az előkészületeket, ezen a héten is tartózkodik egy csoport a helyszínen,

a cél az, hogy meggyőzzék a japán lakosságot, az olimpia és a paralimpia biztonságos lesz. John Coates NOB-alelnök június 15-én ismét elutazik Tokióba.

Az már korábban eldőlt, hogy külföldi szurkolók nem utazhatnak el a két sporteseményre, amelyek megrendezése létfontosságú a NOB számára, mivel a szervezet a bevételeinek nagyjából 75 százalékát a televíziós közvetítési jogdíjakból, 18 százalékát pedig szponzorációs szerződésekből teremti elő. Japán ugyanakkor már eddig is 15,4 milliárd dollárt költött a rendezésre, de kormányzati vizsgálatokból az derült ki, hogy ez az összeg jóval magasabb is lehet.

Az olimpiára és a paralimpiára 15 ezer sportoló és több tízezer hivatalos személy, valamint kísérő utazna Japánba.

A tokiói olimpia megnyitó ünnepsége a tervek szerint július 23-án lesz, az esemény pedig augusztus 8-ig tart.

Forrás: MTI

Borítókép: Bach az olimpiai szervezőbizottság elnökével online egyeztetett

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában