áll a bál

2019.03.11. 16:00

Vesztegetési botrány robbant ki a katari vb körül

Brit sajtóhírek szerint a három és fél év múlva esedékes katari világbajnokság szervezői a torna megrendezésének odaítélése előtt több száz millió dollárt ajánlottak a FIFA-nak, ha az ázsiai ország kapja a világbajnokság megrendezésének jogát. Megkapta.

Elsőként a brit Times vasárnapi kiadása számolt be a birtokába jutott, kiszivárgott dokumentumokra hivatkozva arról, hogy a katari világbajnokság rendezési jogának odaítélése előtt néhány héttel az ázsiaiak egy igencsak gyümölcsöző, nagyjából 400 millió dollárról szóló televíziós szerződési ajánlatot tettek le a FIFA illetékesei elé – írta meg a Nemzeti Sport.

A lap szerint a katari al-Dzsazíra tévétársaság vezetői révén előterjesztett szerződés tartalmazott egy záradékot, amely szerint

nagyjából 100 millió dollárt akkor fizetnek ki a FIFA bizonyos számlájára, ha Katar kapja a világbajnokság rendezési jogát.

A lap arról is tud, hogy a FIFA-nak

további 480 millió dollárt is felajánlottak három évvel későbbi kifizetésre,

és ezzel kapcsolatban már nyomozást is kezdett a svájci főügyészségi iroda – a FIFA támogatásával.

Nem ez az első korrupciós botrány a FIFA körül, hiszen például a 2022-es vb-rendezés jogának odaítélésekor hivatalban lévő akkori főtitkárt – Jérome Valcke-ot – az elmúlt években már elítélték és 9 évre eltiltották attól, hogy a labdarúgásban bármilyen szerepet vállalhasson.

A 2022-es vb rendezésére a végső győztes Katar mellett Ausztrália, Japán, Dél-Korea és az Egyesült Államok jelentkezett, és a négykörös szavazáson ilyen sorrendben hullottak el a riválisok a végső győztes ázsiaiak mellől.

Blattert néhány nappal a 2015-ös újraválasztása után, 2015 júniusában letartóztatták, jelenleg hatéves, a labdarúgástól való mindennemű tevékenységtől szóló eltiltását tölti a 83 éves egykori sportdiplomata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában