honfitársak hiánya

2018.12.04. 14:00

Southgate csalódott a Premier League-ben

Gareth Southgate, a nyári világbajnokságon negyedikként zárt angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya csalódott amiatt, hogy a Premier League klubjaiban egyre kevesebb honfitársa kap kezdőként játéklehetőséget.

England's manager Gareth Southgate celebrates on the pitch after the international UEFA Nations League football match between England and Croatia at Wembley Stadium in London on November 18, 2018. - England beat Croatia 2-1 to qualify for the Nations League semi-finals. (Photo by Ben STANSALL / AFP) / NOT FOR MARKETING OR ADVERTISING USE / RESTRICTED TO EDITORIAL USE

Fotó: AFP

Az Angol Szövetség (FA) három éve kiemelt figyelmet szentel annak, hogy az élvonalbeli kluboknál milyen arányban játszanak angolok a kezdőcsapatban. Ezt az időszakot figyelembe véve a legalacsonyabb mutatót a PL legutóbbi, 14. fordulójában érte el a liga 20 együttese:

összesen 54 angol labdarúgó volt a kezdő sípszónál a pályán, ami 24,5 százalékos aránynak felel meg.

A 2018/19-es idényre vonatkozóan 29 százalék a mutató, ami elmarad az előző szezon 33 százalékától.

Southgate elárulta:

amikor meglátogatja a nagyobb hazai klubokat, azok vezetői mindig elmondják neki, hogy ezzel a problémával ők is küzdenek,

és ha több fiatal angol játékosnak lenne „elsőcsapatos” tapasztalata, az megkönnyítené a klubedzők választását. „Ez azonban egy ellentmondás, amire megoldást kell találniuk” – hívta fel a figyelmet a szövetségi kapitány. Kiemelte: nem engedhetik meg, hogy ez az irány folytatódjon, mert annak beláthatatlan a vége.

A szakvezető hangsúlyozta, a válogatottnak, valamint a csapat sikerének az országra kifejtett hatását mindenki láthatta nyáron, amikor a nemzeti együttes 28 év után jutott újra négy közé világbajnokságon, illetve ősszel az újonnan életre hívott Nemzetek Ligájában. Itt az angol válogatott a spanyolokat, valamint a vb-ezüstérmes horvátokat megelőzve bejutott a portugáliai négyes döntőbe.

Southgate felhívta a figyelmet, hogy Angliában az akadémiai képzés nagyon jó,

rengeteg a tehetséges, sokra hivatott fiatal labdarúgó: tavaly az U17-es és az U20-as világbajnokságot is honfitársai nyerték meg. „Arra kell megoldást találnunk, hogy ennek a korosztálynak a tagjai hogyan kaphatnak lehetőséget a fejlődésre. Ez a kluboknak is érdeke. Nagyon figyelik a fiatalokat, de ki kell találni, hogy ezt a szakadékot hogyan lehet áthidalni” – mondta a szakember.

A brit európai uniós tagság várható márciusi megszűnésével (brexit) párhuzamosan az FA légióskvótát próbál bevezetni – a 25-ös keretben 13 külföldi lehetne -, de a PL-klubok egyelőre hallani sem akarnak ilyen korlátozásról.

Borítókép: AFP / Ben Stansall

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában