népdalokat dolgoz fel

2018.04.21. 15:34

Magyar gitárművész lett a legjobb zeneszerző Ukrajnában

Bernáth Ferenc kárpátaljai származású magyar gitárművész Édesanyám című lírai szerzeményével nyert egy ukrajnai nemzetközi zeneszerzőversenyen.

Bernáth Ferenc kárpátaljai származású magyar gitárművész Édesanyám című lírai szerzeményével nyert egy ukrajnai nemzetközi zeneszerzőversenyen – hangzott el Az m1 aktuális csatorna péntek délelőtti adásában.

Bernáth Ferenc elmondta az M1 csatornán: elsősorban eladóművésznek tartja magát. Főként népdalokat dolgoz fel: a magyar, ukrán mellett portugál és spanyol dalokat ültet át klasszikus gitárra és sajátos harmóniai világot visz bele a szerzeményekbe. A tavaszi szél vizet áraszt című népdalból egy gitárverseny is született, gitárra és szimfonikus zenekarra, amely a Hungarian Concerto for Guitar and Orchestra nevet kapta.

A nemzetközi versenyre az ukránok nemzeti jelképének is nevezhető Édesanyám című lírikus, balladaszerű dal átdolgozásával jelentkezett. A versenyre Görögországból, Kanadából, és Európa több országából is érkeztek művek, amelyeket egy nemzetközi zsűri bírált el.

Elmondta azt is, hogy mivel édesapja zenész, ezért egészen kicsi gyerekkora óta ott volt a zene az életében. Professzionális szinten a középiskolában kezdett el foglalkozni a klasszikus gitárral, egy gitárművész koncertjének hatására.

„Onnantól kezdve ez egy halálos szerelem lett, egy kötelék köztem és hangszer között” – hangsúlyozta.

Bernáth Ferencnek Magyarországon és külföldön egyaránt több száz koncertje volt és Kárpátaljáért is sokat dolgozik művész – hangzott el a műsorban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!