a fordult szív

2021.05.11. 14:00

Lenyűgöző történelmi regénnyel tért vissza Stefan Hertmans

Stefan Hertmans egy a 19. században, a kairói Ben Ezra zsinagógából előkerült egyedülálló dokumentum-gyűjteményből kiindulva írta meg regényét, amely egyszerre varázsol a középkorba, és vet fel mai erkölcsi kérdéseket.

Egy normann származású keresztény nő beleszeret egy zsidó fiatalemberbe, és hátrahagyja egész addigi életét. A fiú családjához, Provence-ba menekülnek üldözőik elől, ám csak ideiglenesen lelnek menedékre. Az izraelita közösségét sújtó tömege erőszak hatására a lány újabb viszontagságokkal teli utazásra kényszerül: ezúttal Jeruzsálem felé, hogy a keresztes hadakat követve visszaszerezze elrabolt gyermekeit.

A 19. század végén a kairói Ben Ezra zsinagógából egyedülálló dokumentumok gyűjteménye látott napvilágot, köztük egy rejtélyes levél, melyben Moniou rabbija egy prozelita asszony tragikus sorsáról számol be az első keresztes hadjárat időszakában.

Stefan Hertmans ebből a forrásból kiindulva írja meg regényét, amely egyszerre varázsol a középkorba, és vet fel mai erkölcsi kérdéseket.

Egy normann származású keresztény nő beleszeret egy zsidó fiatalemberbe, és hátrahagyja egész addigi életét: vagyonát, nemesi nevét, hitbeli meggyőződését. Franciaországot átszelve a fiú családjához, Provence-ba menekülnek üldözőik elől, ám csak ideiglenesen lelnek menedékre – 1095-ben II. Orbán pápa háborút hirdet a Szentföld visszaszerzésére, fellángolnak a régóta izzó vallási ellentétek. A Moniou izraelita közösségét sújtó véres pogrom hatására a lány újabb viszontagságokkal teli utazásra kényszerül: ezúttal Jeruzsálem felé, hogy a keresztes hadakat követve visszaszerezze elrabolt gyermekeit. Csaknem ezer évvel később az ő útját ismétli meg maga a szerző. Elbeszélésében a két messzi világ egymásra vetül, feltárva mindazt, ami az idők során megváltozott, és láthatóvá téve azt a keveset, ami megmaradt…

A fordult szív magával ragadó történet kiszolgáltatottságról és bátorságról, gyűlöletről és szeretetről – és mindenekelőtt az emlékezés fontosságáról.

„Ámulatba ejtő, lenyűgöző regény… A középkor világát Hertmans ugyanazzal az aprólékos érzékletességgel eleveníti fel, ami a Háború és terpentint is oly emlékezetessé tette.” – The Sunday Times

Stefan Hertmans (sz. 1951) belga regény- és drámaíró, költő, esszéista, a kortárs flamand irodalom egyik legjelentősebb képviselője. Közel negyven kötet szerzője, számos rangos irodalmi elismerés kitüntetettje. Nagy sikerű történelmi regényét, a Háború és terpentint mintegy húsz nyelvre fordították le, és jelölték a Nemzetközi Man Booker-díjra is. 2016-ban jelent meg legújabb műve, A fordult szív.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!