hazatérnek

2021.10.28. 10:56

Utoljára állítják ki Franciaországban a Beninből elhurcolt műkincseket

A tételek között vannak királyi trónok, oltárok, szobrok, amelyek az abomeyi királyi paloták kifosztása után kerültek a párizsi néprajzi múzeumba.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Visszaszolgáltatásuk előtt utoljára kiállítják ki Franciaországban azt a 26 műkincset, amelyet több mint száz éve hurcoltak el Beninből francia katonák.

A párizsi Quai Branly-Jacques Chirac Múzeumban mutatják be keddtől vasárnapig a gyarmati háborúk idején a mai Benin és Nigéria területén lévő Abomey királyságban 1892-ben lefoglalt úgynevezett Béhanzin-kincseket. A tételek között vannak királyi trónok, oltárok, szobrok, amelyek az abomeyi királyi paloták kifosztása után kerültek a párizsi néprajzi múzeumba.

Emmanuel Macron francia államfő 2017-ben tett ígéretet arra, hogy Franciaország visszaadja az afrikai országoknak a gyarmatosítás idejéből származó műtárgyakat.

Egy szakértői jelentés szerint mintegy 90 ezer afrikai műtárgy lehet francia múzeumokban, többségük jelenleg a párizsi Quai Branly-Jacques Chirac múzeumban található.

Eddig Franciaország mindössze egyetlen műtárgyat szolgáltatott vissza, egy kardot a szenegáli hadsereg múzeumának. A szenegáli kard és a benini műkincsek restitúcióját tavaly decemberben szavazta meg a francia parlament, utóbbiakat egy ünnepségen adják majd át, amelyen jelen lesz Patrice Talon benini elnök is.

Beninben új múzeumot hoznak létre a visszatérő műkincsek számára Franciaország anyagi támogatásával. Párizs tavaly arra tett ígéretet, hogy 35 millió euróval támogatja az abomeyi múzeumot.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!