filmfesztivál

2021.07.09. 11:37

Matt Damon is visszatért a cannes-i fesztiválra

Nagyon lelkes fogadtatásban részesült Matt Damon és a főszereplésével bemutatott amerikai thriller, a Stillwater a 74. cannes-i fesztiválon.

US actor Matt Damon (L) and French actress Camille Cottin pose as they arrive for the screening of the film "Stillwater" at the 74th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France, on July 8, 2021. (Photo by John MACDOUGALL / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: John Macdougall

Az Oscar-díjas Spotlight – Egy nyomozás részletei című film rendezőjének, az amerikai Tom McCarthynak a dél-franciaországi Marseille-ben forgatott filmjét versenyen kívül mutatták be csütörtök este a szemlén.

Matt Damon – aki a díszbemutató előtt, a fesztiválpalota vörös szőnyeggel borított lépcsője előtt

hosszú percekig osztogatott autogramot, és szelfizett a rajongókkal

- egy családját elhanyagoló, hallgatag férfit alakít a krimiben, aki Oklahomából utazik a tengerparti francia városba azért, hogy gyilkosságért bebörtönzött lányát láthassa. A film női főszerepét a francia Camille Cottin alakítja.

Mindkét színészt hosszú tapssal jutalmazta a közönség a bemutató végén.

Az amerikai közönségfilmet megelőzően egy csádi alkotást is láthatott a fesztiválközönség, amelyet szintén ovációval fogadtak a nézők.

Az afrikai filmgyártás általában kevés alkotással szerepel a cannes-i programban, és az idén meghívott négy afrikai filmből csak kettő, a csádi mellett egy marokkói versenyezhet az Arany Pálmáért.

Mahamat-Saleh Harounnak – aki 2010-ben elnyerte a zsűri díját Sikoltó ember című drámájával – Lingui, a szent kötelékek című filmje Csád fővárosa, N'djamena egyik szegénynegyedében játszódik, és a nők közötti szolidaritásról szól, amely elengedhetetlen a túléléshez a férfiak által irányított ultrakonzervatív társadalomban.

A film főhőse a lányát egyedül nevelő Amina. A 15 éves lány, akit a szomszédjuk megerőszakol, teherbe esik, emiatt az iskolából kicsapják, a gyereket viszont nem akarja megtartani, pedig a terhesség-megszakítást a muzulmán vallás és a törvények is tiltják Csádban. A történet az egymást támogató anya és lánya, két határozott és erős egyéniségű nő küzdelme az abortuszért egy ellenséges közegben, ahol a hatóságok és a vallás is tönkreteszi az önálló nők életét.

A rendező Cannes-ban elmondta: nem egyszerűen az abortusz kérdéséről, hanem a csádi nők mindennapjairól akart filmet készíteni, mert azáltal minden probléma elmesélhető. A két nő sikeres emancipációtörténetében végig érezhető, hogy a rendező a nők mellett áll, és szeretettel filmezi őket.

„Megpróbáljuk a magunk módján előrébb vinni a dolgokat. Tisztában vagyok azzal, hogy a Száhel-övezet egy olyan hely, ahonnan tudok pozitív képeket is felmutatni, miközben ott az élet egy folyamatos rémálom” – hangsúlyozta a rendező, aki 2017 és 2018 között hazája kulturális minisztere volt. „Férfiként magam is a patriarchátus része vagyok, de gondolkodó emberként sikerülhet megszabadulni mindattól, amit megörököltünk. Hinni kell abban, hogy a férfiak meg tudnak változni” – tette hozzá.

Borítókép: a Stillwater című film főszereplői, Matt Damon és Camille Cottin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!