járványprotokoll betartásával

2021.04.25. 07:20

Soderbergh szerint az Oscar-gála olyan lesz mintha filmet néznénk

Sok szempontból újszerű az idei Oscar-gála, Steven Soderbergh, a Los Angeles-i idő szerint vasárnap esti díjátadó egyik producere szerint olyan lesz, mintha egy filmet látnánk, több időt szánnak a köszönőbeszédekre, és fontos szerephez jutnak a koronavírus-járvány elleni védekezés maszkjai is.

(FILES) This file photo taken on January 31, 2020 shows an Oscar statue displayed at the 92nd Annual Academy Awards Governors Ball press preview at the Ray Dolby Ballroom at Hollywood & Highland Center in Hollywood, California. - The Oscars on April 25, 2021 are threatening to be a dud in China even though Beijing-born filmmaker Chloe Zhao is touted to win big and the country has, according to entertainment magazine Variety, spent "years... pining for Hollywood accolades". (Photo by VALERIE MACON / AFP) / TO GO WITH Entertainment-US-film-Oscars-China,FOCUS by Peter STEBBINGS

Forrás: AFP

Fotó: Valerie Macon

A pandémia miatti szükségszerű változtatások és az Oscar-gála producertriójának ötletei az amerikai filmakadémia hagyományos, világszerte sugárzott díjátadó műsorának újragondolásához vezettek.

Az április 25-i (magyar idő szerint hétfő hajnalban zajló) ceremónia nagy részét a Los Angeles-i Dolby Színházból a belváros art deco stílusú Union Station pályaudvarára költöztették, ahol egy külön színpadot építettek, és

a díjátadó művészek is a szokottnál nagyobb szerephez jutnak.

– Más lesz, mint amit eddig csináltak – ígérte a rendező Soderbergh, a show producere, aki Stacey Sherrel és Jesse Collinsszal együtt dolgozik a gálán. Mint hozzátette, a világjárvány „lehetőséget nyújtott arra, hogy kipróbáljunk valami újat”. Soderbergh elmondta, hogy gálára úgy gondol, mint egy filmre,

a díjátadók között lesz Brad Pitt, Harrison Ford és Halle Berry, akik „saját magukat, vagy legalábbis önmaguk egy változatát játsszák”.

Az Oscar-díjasok beszédeit korábban körülbelül 45 másodpercre korlátozták, de idén ezen is változtattak.

– Bátorítottuk őket, hogy meséljenek egy történetet, és mondjanak valami személyeset – fogalmazott a producer.

A rendezvényen a pandémia miatt szigorú tesztelés és járványprotokoll lesz érvényben, ahhoz hasonlóan, amilyen feltételekkel a film- és televíziós produkciók gyártása indult újra. Soderbergh azt is elárulta, hogy

azokat a járványszakértőket is megkérdezték a szervezéssel kapcsolatban, akik a tíz éve készült Fertőzés című filmjéhez nyújtottak segítséget.

A film egy világjárvány kirobbanását és következményeit mutatta be, hátborzongató pontossággal előre vetítve egy most tapasztalható pandémia hatásait. A maszkokkal kapcsolatban elhangzott, hogy jelentős szerephez jutnak a gálán, „a narratíva fontos részei”, de ennél részletesebben nem beszéltek róla a producerek.

Azok az Oscar-jelöltek, akik a pandémia miatti korlátozások miatt nem tudnak személyesen részt venni a ceremónián, műholdas kapcsolással csatlakozhatnak a műsorhoz. A díjátadót másfél órás bevezető program előzi meg. Ekkor hangzik majd el az öt Oscar-jelölt filmes betétdal, amelyeket előzetesen különböző helyszíneken rögzítettek.

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) 93. díjátadó gáláját a magyar nézők a Moziverzum tévécsatornán követhetik élőben hétfőre virradóra.

Borítókép: Oscar-szobor a 2020-as díjátadón / Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!